Снимка: Архив Reuters

Турция има право да изисква международна помощ и е редно тя да бъде получена, с оглед обгрижването на мигрантите. ЕС и ООН дължат на южната ни съседка, както и на Ливан, тази помощ.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Стоян Сталев - бивш посланик на България в Турция и Германия. Той коментира проблемът с бежанците, отношенията на Турция с Европейския съюз, както и обстановката в южната ни съседка.

"Не трябва да се смесва грижата за бежанците със самите преговори на Турция за членство. ЕС допуска тази грешка, а и разговаря трудно с Турция, защото не обича неприятните теми. Съюзът изпуска от поглед, че едно членство на Турция, би означавало съседство с Близкия изток", допълни Сталев.

"Турция е един многополюсен играч и има силното качество да води политика в много страни. Може да си позволи много неща, защото е огромна и със силен и единен елит. В случая Турция пое голямо бреме, приемайки сирийци и тюркмени, над 2,5 млн. мигранти. Потокът от мигранти може да се определи като икономически. Директно от Сирия едва ли има потоци от хора", посочи още Стоян Сталев.

Според него трябва да имаме ясна представа за вътрешната политика на Турция, но в България информацията не е пълна и не се следи в нужната степен.

"България има само една индустриална инвестиция в Турция, а Турция има у нас стотина такива инвестиции, за търговски да не говорим. Управлението на Реджеп Ердоган е най-дългото след това на Кемал Ататюрк, почти 14 години. Имаше доста остър конфликт, отиде се в крайност срещу бившите военни. Управлението премина в диктат на партията, която наследи добро икономическо развитие и се ползва с голяма подкрепа. Проблемът е, че имайки силна и еднолична власт, партията на президента не може да води коалиционен диалог, а и не иска да слуша мнението на други партии и опозиционни слоеве. Миналата година бяха предизвикани втори избори, за да няма коалиция. Диалогът с партията на малцинствата е много труден. Всичко това води до голямо напрежение и влошаване на диалога с кюрдите, което ще се отрази и на икономиката", коментира още дипломатът.

Според Сталев не става дума само за това да има избори, а да има диалог с хората. Демокрацията и самото гласуване не е всемогъщо.

Той е на мнение, че сама Турция не може да се справи и има нужда от международно дипломатическо участие. Сталев добави, че ЕС има задължение да защитава и своите малки членове, визирайки и България.

"Не може само 2-3 държави да дават тон и да определят какво да се случва. Всички страни трябва да бъдат чути и защитени от ЕС. Визирам и нашата страна, трябва да имаме равни права", категоричен бе Стоян Сталев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase