Снимка: архив Bulphoto

Парламентът гласува нови облекчения за ветераните от войните по искане на депутати от АБВ, БСП, "Атака" и независими. Новите правомощия бяха одобрени единодушно от всички групи, без против и въздържали се на първо четене.

Според действащите в момента текстове ветераните от войните, които е водила българската държава, имат редица привилегии, сред които са безплатно лечение в болници, безплатни лекарства, безплатно пътуване, добавки към пенсиите и други. 

С приетите днес изменения депутатите решиха ветераните да имат право и на безплатно обслужване в поликлиниките, при зъболекар, а също и на безплатни консумативи за лечението им. 

Един от вносителите на закона, ген. Михо Миков, съобщи, че ветераните от войните са останали едва около 3500, а смъртността им е с около 30% на година. Затова допълнителната помощ за тях няма да въздейства по никакъв начин на бюджета. 

Депутатите решиха още, че освен ветераните, вече и съпругите им или друг придружител могат да ползват безплатно санаториум и то и в активния сезон.

Освен ветераните, вече и техните придружители ще имат право на безплатни карти за градския транспорт. Това важи и за безплатната храна в столовете на военните институции. 

По време на дебатите в парламента Янаки Стоилов от БСП обяви, че преди второ четене партията му ще предложи същите привилегии да важат и за партизаните политзатворници и бойците от антифашистката съпротива. Според социалистите те не били повече от 1500, а такова приравняване има в много европейски страни.

Независимият Велизар Енчев пък обяви, че иска пенсиите на ветераните да бъдат максималните - 910 лв. 

По време на дебатите Борис Станимиров от РБ нарече ветераните от войните достойни мъже.

Росен Петров от БДЦ пък призова всички да отдадат дължимото на ветераните, които буквално са проливали кръвта си за интересите на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase