Кадър: Reuters
fallback

Ако се стигне до масово преминаване на мигранти през границата Турция – България, страната ни ще ги връща в южната ни съседка, обясни вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова.

Тази възможност е предвидена в споразумението между ЕС и Турция, което, както увери тя, не успокоява родните власти и заради това се провеждат учения, които да поддържат в готовност армия и граничари за евентуална бърза реакция.

"Засега не се наблюдава увеличение на потока през българо-турската граница, а и по общото мнение на експертите този маршут е много труден за тях", добави Бъчварова.

Тя припомни, че България е поставила въпроса, че трябва да се отчита опитът на мигрантите за търсене на алтернативни маршрути от Турция през България след затварянето на Балканския маршрут, още преди ключовата среща на ЕС и Турция.

"На европейско ниво всички институции са наясно с това и има една точка в споразумението, според която, ако се установи масово преминаване на българо-турската граница, ще се задейства механизмът, приложим за Гърция и ще можем официално и по установените правила да връщаме нелегалните мигранти, които са преминали границата", разясни министърът.

Въпреки това обаче ще бъде ускорено изграждането на оградата на браздата, както и ще бъде засилено полицейското присъствие там, допълни Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ОСман

преди 8 години

Леле тя българия ще уплаши турция май.като почнеме да ги връщаме.турците ще умрат от страх.леле апокалипсис дано да съм го написал правилно.хей нещастници .ако турция пожелае ще разсипе европата за дни.ама сте жалки русофили...

26

Анонимен

преди 8 години

Бъчварова....Нахлуят ли масово мигранти...каквото и да правите е качулка след дъжд....Изобщо не трябва да се допускат,минирайте границата с Турция.

25

вафлички и храсти

преди 8 години

А ако нахлуват постепенно да ги черпим с хляб и сол ли ?????

fallback