Кадър: Reuters

Ако се стигне до масово преминаване на мигранти през границата Турция – България, страната ни ще ги връща в южната ни съседка, обясни вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова.

Тази възможност е предвидена в споразумението между ЕС и Турция, което, както увери тя, не успокоява родните власти и заради това се провеждат учения, които да поддържат в готовност армия и граничари за евентуална бърза реакция.

"Засега не се наблюдава увеличение на потока през българо-турската граница, а и по общото мнение на експертите този маршут е много труден за тях", добави Бъчварова.

Тя припомни, че България е поставила въпроса, че трябва да се отчита опитът на мигрантите за търсене на алтернативни маршрути от Турция през България след затварянето на Балканския маршрут, още преди ключовата среща на ЕС и Турция.

"На европейско ниво всички институции са наясно с това и има една точка в споразумението, според която, ако се установи масово преминаване на българо-турската граница, ще се задейства механизмът, приложим за Гърция и ще можем официално и по установените правила да връщаме нелегалните мигранти, които са преминали границата", разясни министърът.

Въпреки това обаче ще бъде ускорено изграждането на оградата на браздата, както и ще бъде засилено полицейското присъствие там, допълни Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase