Снимка: Булфото, архив

Офшорните зони са раково образувание за целия свят, коментира социалният министър Ивайло Калфин след скандала "Досиетата от Панама".

Още по темата

Според него след публикациите трябва да има промяна в цяла Европа.

"Не може хората да минават през кризи, да плащат данъци, да търпят ограничения, а някои заможни безнесмени и политици да си крият парите, а в същото време имат претенции в държавите си за силно влияние. Абсурдно е това", коментира вицепремиерът.

Калфин добави, че офшорните зони са законни, но на практика ощетяват редовните данъкоплатци във всяка една страна, които са принудени да компенсират криенето на средства от други.

По думите му около един трилион евро губи Европа годишно от данъци, укрити чрез офшорни зони.

Мерките трябва да бъдат решителни, офшорните предприятия би трябвало да бъдат ограничавани, призова той.

По думите му нито е честно към данъкоплатците, нито към обществото да има неизвестни икономически оператори, които крият данъци и влияят значително върху икономиката.

Според Калфин, ако излязат български имена от "Досиетата от Панама", "трябва да бъдем безкомпромисни".

Недопустимо е хора, които се занимават с политика, да крият пари в офшорна зона, каза той.

По отношение на кампанията на омбудсмана Мая Манолова за великденски ваучери за най-нуждаещите се пенсионери Ивайло Калфин заяви, че за да се платят ваучери по 20 лв. на хората с пенсия между 300 и 350 лв., ще са нужни около 5 300 000 лв.

"Не вярвам, че с дарителство само бихме могли да го направим и не мисля, че трябва да се будят очаквания във всички хора", коментира министърът.

Той допълни, че приветства всяко усилие да се помогне на хора, които имат по-ниски доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase