Снимка: Булфото
fallback

Предимно ромските деца отпадат от училище, призна просветният министър Меглена Кунева.

"Достатъчно тежко е да знаем, че това са деца, които нямайки образование, после няма да има какво да работят, а това означава липса на работна ръка от една страна и социална тежест за държавата от друга", коментира тя.

Хиляди са отпадащите деца от училище и една от причините те да са основно от малцинствата е, че българският език не им е майчин. Според Кунева, ако децата ходят с желание на училище, ще отпадат по-мако малчугани.

Заради това просветното министерство ще направи предложение за по-дълги часове по езикова подготовка в детските градини, както и за занимални.

"Колкото по-рано едно дете се приобщи към българския език, след това ще се адаптира по-лесно в първи клас", отбеляза просветният министър.

Друго предложение на министерството е да се даде възможност на младите хора да продължат да учат, дори да са прекъснали за известно време.

Според Кунева така ще се върнат много хора в училище, което ще има голямо значение за в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Справедливо решение

преди 8 години

Щом не са го научили да говори български език до тръгването на училище, да върнат парите, получени от майка му за платено майчинство, а също и всички суми, дадени като надбавки и други бонуси за това дете. Ако нямат пари, да ги отработят.

33

Анонимен

преди 8 години

РОССИЯ, спри хапчетата

32

РОССИЯ

преди 8 години

До Пъзелза това са виновни правителството като пандизат няколко човека в българия ромите..и ще спрат да се женят малките са оградени от правителството хора без право на свободен живот.те са чернилката на бг кои е виновен ромите не приятел правителството те ги отхвълиха като *** при комунизма такива неща нямаше всички работиха .поибренският иван костов екс -премиера на бг и той е ром чирков много идр.

fallback