Архив: Булфото
fallback

Падна първата петолъчка след започването на дебата за забрана на символите на комунизма. 

Транспортният министър Ивайло Московски е взел решение да махне петолъчката от реставрираното пано в чакалнята на Централна гара. Това съобщи пред Dnes.bg депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Той, заедно с народни представители от РБ, внесе преди повече от месец законодателни промени, с които настоява символите на комунизма да бъдат премахнати от обществени места, а тези, които не го направят, да бъдат наказвани.

БСП остро реагира на идеята и обяви, че ще се противопостави с всички средства на приемането на предложенията.   "Поздравявам министър Московски, той ме е чул и на Централна гара махат соцсимвола", каза Андреев и допълни, че това е въпрос на възпитание. 

Скандалът с петолъчката на Гарата избухнал преди дни. Тогава се оказало, че символът на комунизма посреща и изпраща на видно място в реставрираната чакалня. Скандализирани пътници подават сигнал срещу комунистическия символ, който се мъдрел в стария герб на София, част от мозайката на стената. Срещу нея се вдигат и политици и общественици. 

Тя е оставена след оценка на Министерскво на културата, взето през септември 2006 година. Мозайката е на Атанас Яранов, която е произведение на изкуството. Затова и според оценката на ведомството тя трябвало да се реставрира, без да се видоизменя. 

След като избухва скандалът, министър Московски взема решение комунистическият герб да бъде махнат от паното и да бъде сложен новият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Анонимен

преди 8 години

Нещо много подозрително звучи фамилията на транспортния министър. Съвсем по комунистически! Лустрация! Да се провери до девето коляно произхода му, партийната принадлежност на деди и прадеди! Самият той да смени скандално звучащата фамилия на друга ,политкоректна! Например Брюкселски или Зелков-Брюссел. Може и Берлински. Защо не и Римски, всъщност не, има един политникоректен Римски-Корсаков!

131

Idealist

преди 8 години

Преди 3 години посетих Москва и и с голямо учудване установи, че по време на целия социалистически период на Русия в кремълските църкви са пазени гробовете на всички московски князе. Ние имаме един цар Борис Трети Обединител на Отечеството и не знаем къде са му костите, сега на герберските простаци им пречат петолъчките. Това е просто история. Затова Русия ще бъде винаги, а нашата нация си изчезва. Срамно е че дори арабите не искат да дойдат в скапаната ни държава.

130

Анонимен

преди 8 години

На мен не ми пречат символите на комунизма, но като искате - махайте ги. На такива места съм виждал петолъчки по центъра на София, че ви желая успех с махането, бая магарешки инат ще трябва. А и една петолъчка може да символизира какво ли не, зависи кой с какво я свързва. То е ясно навремето , като е поставяна, каква е била идеята, но днес едни ги дразни до мозъка на костите, на други навява носталгия. Няма да се разберете и това е!

fallback