Снимка: Булфото, архив
fallback

ВМРО в Пловдив ще направи предложение за промяна на Наредбата за обществения ред, с което да се забрани явното и агресивно носене на нетрадиционни религиозни символи, като покривала за глава и очи, т. нар. бурки. Това съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според него "на този етап тези облекла са характерни най-вече за пазараджишката циганска махала и в Саудитска Арабия“.

Според Джамбазки на етап обсъждане е как да се наложи това в цялата страна - чрез местните наредби или чрез националното законодателство, но така че "тази ярка, открита демонстрация на селафизъм и религиозен екстремизъм да бъде предотвратена поне в нейното публично проявление".

Джамбазки е добави, че в случая се прави категорична разлика между "българските братя мюсюлмани, които са част от интегралната снага на българската нация и тези от оформените цигански махали и цигански гета".

Като пример посочи Пазарджик, където по думите му "преди 5 години там се носеха традиционните за региона облекла, а днес се виждат само бурки и бради".

Имаме основателните подозрения, че за всичко това се плаща от Саудитска Арабия и всичко това е заплаха както за националната ни сигурност, така и за европейската сигурност, каза още евродепутатът.
Забраната трябва да включва и всички религиозни секти, които не са съвместими с традиционните религии.

В предварителен неформален разговор с представители на партиите в Пловдив от ВМРО очакват предложението им да получи подкрепа от всички общински съветници.

По думите на Александър Сиди, координатор на ВМРО за Пловдив-област, има такава нагласа и обществото е настроено в тази посока.

Сиди съобщи, че партията им обявява конкурс за фотография в пловдивските висши учебни заведения на тема родолюбие и патриотизъм.

Снимките трябва да преоткрият места край Пловдив, които да прехвърлят към българското и традиционното. Победителите ще посетят сградата на ЕС в Брюксел, като целта е да се популяризира националната кауза там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

е

преди 8 години

Никакви бурки.Като отидем в мюсулманска държава трябва спазваме техните закони, а те нашите -не

36

1

преди 8 години

До Лъвско Сърце,по пичка да тръгнат,още по-нормално ще е._

35

ognyanz

преди 8 години

Ако тези пингвини имаха свободен избор, щеше да бъде по-правилно да ги оставим да се обличат както решат. Но те носят бурките срещу заплащане или по принуда, затова е оправдано да се приложи обратната сила - това да се забрани. Иначе няма да се променят.

fallback