Снимка: БТА

Всяка обществена поръчка в бъдеще може да бъде обект на предварителна проверка. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като правителството прие днес Правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки, който влиза в сила от 15 април.

Предварителният контрол досега се е прилагал само за големите поръчки и тези с еврофинансиране. Държавата промени правилата след обществени съмнения по големи поръчки, които впоследствие бяха спрени, сред тях за АМ "Хемус" и новите лични документи.

Кои поръчки ще се проверяват, ще се решава чрез анализ на риска, но след като пресметна капацитета на ресорната агенция, Дончев посочи, че вероятно всяка 30-та, но никой не е застрахован. Такъв контрол ще има и върху вече обявени процедури.

"Правомощията на Агенцията за обществените поръчки се разширяват с разписване на конкретни механизми за предварителен двуетапен контрол на случаен принцип, контрол върху някои изменения на сключени вече договори за обществени поръчки, които пораждат съмнения за недобри практики, предварителен контрол на изключенията", съобщи и финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му това е стъпка решенията за качеството на обществените поръчки да се прехвърлят където им е мястото – предварително при администрацията, за да не се налага "политически лица по целесъобразност на база на натрупани обществени съмнения да прекратяват едни или други поръчки".

Според Горанов има достатъчен капацитет за този предварителен контрол.

Дончев пък коментира, че както в здравеопазването профилактиката е най-адекватната мярка, така и за разходването на публични средства най-добрата мярка е превенцията – преди да има сключен договор и направено плащане.

Ще се проверява и документацията, и техническите спецификации, което също е ново, каза вицепремиерът. Където има договаряне без обявления, изключения отвъд обхвата на закона, изменения на договор – всяка подобна процедура ще се проверява предварително. Втората предпазна мрежа е мониторингът към вече обявени процедури, допълни Дончев. По думите му това е първата стъпка от поредица от действия, като следващата е стандартизирана документация, като се започне с доставките.

Обсъждат се и нови санкции за нарушители, особено за рецидивисти. Дончев даде пример от "кухнята" - ако институция системно нарушава закона, това да се отразява и на държавната й субсидия. Финансовият министър също даде пример за поръчка, която би се проверила – за автомобили, чиито технически характеристики сочат конкретен доставчик.

Горанов уточни, че на този етап кабинетът се въздържа от предлагане на списък от стоки, които да се търгуват през стоковата борса. Не сме убедени, че този инструмент дава най-добрата цена и състезание при реализирането на определени доставки за държавните органи, разясни той.

Във връзка със съкращенията на работници в "Булгартабак", Горанов заяви, че закриването на работни места и намаляването на производство няма как да не тревожи, но това са процеси, които се развиват в реалната икономика. "Най-голямата потенциална загуба от акцизи няма как да се реализира, тъй като това означава намаляване на консумацията на легални тютюневи изделия, което няма да допуснем", коментира той

В отговор на въпрос финансовият министър съобщи, че разходите, свързани с поддръжката на търговското дружество – акционер в компанията по проекта "Бургас-Александруполис", който бе прекратен, са минимални. По молба на нашите партньори особено от гръцка страна се предложи тази инфраструктура да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти, допълни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase