Снимка: БТА, архив

Българските служби си вършат добре работата и не трябва да ги подценяваме. Но България е част от европейската цивилизация и трябва да свикнем с мисълта, че сме потенциална мишена за терористични атентати.

Още по темата

Това коментираха в парламента депутати от различни партии часове след информациите, че има конкретни заплахи за атаки в София. Късно снощи Консулската служба на посолството на САЩ у нас предупреди в страницата си във Facebook, че има информация, за подготвян атентат у нас. От МВР обясниха, че сигналът е проверен и опасност от терористичен удар в кв. "Изток" няма.

Шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов припомни, че вчера в Народното събрание са били изслушани шефовете на службите у нас. От думите им станало ясно, че те си взаимодействат с всички партньорски служби в реално време. 

Цветанов обясни и че от думите на главния секретар на МВР е станало ясно, че "няма абсолютно никаква причина за притеснения за потенциална заплаха". Според бившия вътрешен министър, ако е имало сигнал, той е проверен. 

Спецът по национална сигурност в БСП Атанас Мерджанов също потвърди, че от вчерашното изслушване на службите е станало ясно, че те работят добре. Според него обаче те се нуждаят от още пари и кадри. 

Социалистът обясни, че партията му ще настоява за оттегляне на промените в закона за МВР, защото те създавали допълнително несигурност в полицаите у нас. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни думите си отпреди време, че светът е във война между две цивилизации. "Трябва да свикнем с мисълта, че ще бъдем потенциална мишена", каза той.  

Каракачанов не пожела да коментира доколко е реална заплахата, изтекла по линия на САЩ. Според него обаче България не трябва да върви след събитията, а да действа превантивно. Затова според него ученията в последните дни били ход в правилната посока. 

"Какъв е смисълът да нагнетяваме обществено напрежение", коментира пък бившят шеф на НСС Атанас Атанасов.

"Има тревога в цяла Европа, въпросът е да сме бдителни и службите да си вършат работата", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase