Снимка: архив, Bulphoto

Ерата на мултикултурализма е приключила, заяви външният министър Даниел Митов. По думите му провежданата политика на концептуален мултикултурализъм е създала голям проблем в Европа.

"Европа години наред се опираше на ценности като толерантността, за да интегрира хора. Толерантността е пасивна ценност – толерираш някой, когото смяташ за не равен (...) не изискваш от него нищо повече от същата толерантност. Толерантността създаде гетата в Западна Европа, където голяма част от хората не можаха да се интегрират", подчерта първият ни дипломат.

Още по темата

Според него истинската ценност, която Европа трябва да прилага, е уважението – първо към себе си и корените си и после към другите.

"И в името на хората, които загинаха, ние сме длъжни да защитим Европа – категорично да защитим начина на живот, който тези граждани искат", подчерта Митов пред bTV.

Според него след падането на Берлинската стена Европа е живяла в условията на "голямо спокойствие, комфорт, разглезеност", но се е оказало, че степента на политическа интеграция не е достатъчна за бърза и адекватна реакция в ситуация като тази в Брюксел.

Митов беше категоричен, че разговорът има две измерения – външно- и вътрешнополитическо.

"Трябва да кажем средното – Европа трябва да продължи да приема много насериозно не само заплахата, а и идеята, че граничи не само с географски ландшафти, а и с опасни идеи. Идеи, които се стремят да разрушат самата Европа, идеите върху които стои. Европейската цивилизация е атакувана от няколко страни", заяви министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase