Георги Първанов. Снимка: БТА
fallback

Има натиск върху определени длъжностни лица, кметове, административни служители, хора, които са на активна политическа позиция, натиск относно формирането на новата политическа формация ДОСТ. Има някакво политическо инженерство от страна на Турция у нас - нещо, което не се е случвало. Това мнение изрази президентът (2002-2012 година) и лидер на АБВ Георги Първанов в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Като прибавим към това е ползването на вероизповеданието като лост, това е твърдо рисково за нашите отношения и за региона като цяло”, посочи Първанов.

Oще по темата
По отношение на временната парламентарна комисия, която трябва да реши дали има намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на страната ни, Първанов припомни, че АБВ са гласували „против” създаването на подобна Комисия, която по-късно бе атакувана и от премиера Бойко Борисов.

"Изразихме своето несъгласие с този подход. Това е тежък обществен дебат, който може да ни създаде допълнително напрежение със съседите и по-далечни държави. Подходът беше в разрез с дипломацията и националния интерес", заяви Първанов.

Той коментира и отношението на неговата партия АБВ към новия проект на Местан – партия ДОСТ. "Отношението ни към всяка партия ще произлиза от това какви идеи има. Засега не приемаме с възторг една такава формация, защото първите й стъпки бяха свързани с турското посолство", подчерта Първанов.

Във връзка с въпроса дали Москва се намесва в нашата политика, президентът посочи, че не иска да коментира изявлението на руската страна. "Те са в правото си за една такава реакция. Нека да се проверят всички видове договори – не първите договори, а последващите, но това не е проблем на Москва, а на българската страна", уточни той във връзка с проектирането на големите енергийни проекти, за които някой може да каже, че са намеса.

Първанов коментира и предстоящите президентски избори, на които по думите му ще имаме сблъсък между два модела на развитие на президентската институция – "единият модел е който правихме с моя екип, с моята администрация, другият модел е на президента Плевнелиев, независимо дали е той или някой друг от ГЕРБ олицетворява модела".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

user

преди 8 години

tozi individ na politbyuro se e trsnformiral.Nali predi niakolko godini prikazvashe che abv ne e politicheska organizatsia..A kakvo se okaza..??? Transformatsion

34

Анонимен

преди 8 години

Първанов много добре знае, че в България винаги е имало руско-турско политическо инженерство с активното участие на БКП/БСП !

33

Анонимен

преди 8 години

47,о,да.

fallback