Снимка: Reuters

В пряк интерес за България е Европа да остане единна и да търси общи решения за миграционния проблем, настоя пред Bulgaria ON AIR военният експерт проф. Тодор Тагарев.

"Много е лесно да кажем: "Няма да ги пуснем, дайте да ги спрем, тези са някакви чужди, те ще ни попречат". По-трудно е да се намери решение. Да, Скандинавските страни въвеждат ограничение, Германия се опитва да въведе някакви ограничения, но това са страни, които приеха стотици хиляди мигранти - близо милион. Ние сме приели неизвестен брой, а още по-малко са останали в България. Това, което сме видели тук е нищо в сравнение с Дания, Швеция и т.н.", обясни проф. Тагарев.

Европа не е едно лице, което взима решения - то се постига чрез многото усилия на разумни хора, които гледат към бъдещето, отбеляза експертът.

Парите, които ЕС отпуска за Турция не са много, предвид проблема, който може да бъде създаден с мигрантите, смята професорът.

Тагарев подчерта, че не е специалист по Турция и Близкия изток, но според него съседката ни има да решава много проблеми и хората, които преговарят с нея трябва да вземат това в предвид.

"Проблемът е в турската политика, която е много сложна. Турция е голяма държава - тя граничи със Сирия, Ирак, Иран. Така че този проблем за нея е многомерен. Той има най-различни въздействия. Има опасения в Турция, че може да се стигне до създаването на държава, която да заеме част от територията й. Това е много сериозно опасение", подчерта експертът.

В България, ако има такова опасение, политиката ни ще бъде изцяло фокусирана върху този проблем, заяви той и добави, че Турция го има. "А ние казваме: "Ето ви малко пари, спрете ги там, задръжте ги далеч от Европа", коментира още той.

Проф. Тагарев не смята, че сме закъснели с мярката "военни и МВР заедно на границата".

"МВР си носи отговорността за охрана на сухопътната граница, а армията има задачата да помага, ако тръгнат огромни потоци", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase