Снимка: Dnes.bg
fallback

Парламентът сложи таван на заплатите в Комисията за финансов надзор. Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за КФН, внесени от реформаторите.

От сега нататък шефът на комисията ще взима заплата колкото и председателя на парламента, а членовете й – 80% от неговата.

Според правилника на парламента народните представители получават три средни заплати на база последния месец от тримесечието в публичния сектор, а парламентарният шеф с 55% повече от тях. Т. е. Към момента Цецка Цачева взима малко повече от 4 000 лева.

Бонус от членовете на КФН може да бъде взет при добре свършена работа, но той не може да е повече от една основна месечна заплата, решиха още депутатите.

Мартин Димитров, който е сред вносителите на поправката, се обяви за въвеждането на таван за заплатите на всички в регулаторните органи.

Според него това не означава, че парламентът ще се намеси в тяхната работа.

"Ако днес не приемем този закон, ще дойде следващият скандал, ще излязат я заплати, я бонуси хората ще питат пак депутатите - Къде спахте, как го допуснахте“, коментира той и мнозинството в парламента го послуша, защото поправката мина почти единодушно, само с двама въздържали се.

През миналата седмица Мартин Димитров заяви, че отново ще внесе предложенията си за промени в Закона за БНБ, с които да се сложи и таван за заплатата на управата на централния трезор.

За тях той също иска максимално възнаграждение да не е по-високо от това на парламентарния шеф.

Това обаче ще означава много сериозно орязване на доходите, защото заплатата на настоящи гуверньор Димитър Радев е около 15 000 лв.

Както стана ясно бившият управител на БНБ Иван Искров е взимал по 19 070 лева месечно от януари до юни 2014 г., точно преди да фалира КТБ, вина за което носи и ръководството на Централната банка.

Като основна заплата Искров е взимал по 12 870 лева, но от допълнителни възнаграждавания в джоба му всеки месец са постъпвали още 6 200 лева.

Заместниците му Димитър Костов и Калин Христов пък са взимали по 17 199 лева на месец, от тях бонусите са били 5 451 лева, а основна заплата – 11 747 лева.

Третият подуправител на БНБ Цветан Гунев е взимал същите пари като допълнително възнаграждение, но основната му заплата е била малко по-ниска – 11 628 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

епсеркт

преди 8 години

Това е една паразитна дупка, която само прикрива измамите на застраховчици и други иззедници.

1

Анонимен

преди 8 години

Ей тия всички изедници морят народа!!!! Без чест, без срам, без морал! Той не знае за какво е там, но 20 бона си ги цуца? А пенсионерите с по 200 лева? Що не стане Тато от гроба и да им спретне ваканция до Белене?

fallback