Снимка: Reuters, архив
fallback

Докладът на "Аликс Партнърс" с фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ да стане публичен. Това реши правната комисия в парламента, която със солидно мнозинство прие промените, внесени от ДПС. 

Документът бе внесен в секретната секция на Народното събрание по настояване на премиера Бойко Борисов. Той е от около 600 страници и е на английски, а депутатите нямат право да го разгласяват, защото има клауза за поверителност.

Oще по темата

Заради това Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов внесоха промени в Pакона за банковата несъстоятелност, с която поискаха документът да стане публичен. 

По време на заседанието на правната комисия Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете обяви несъгласие с поправката. 

"Това е договор между две страни, в него има клауза за конфиденциалност. Огласяването на доклада е нарушение на договора и може да се навреди на масата на несъстоятелност", каза той. 

Стратев призова депутатите да мислят и за бъдещето, когато ще дойдат други международни компании и нарушаване на договора няма да допринесе за репутацията на страната ни. 

Емил Димитров - Ревизоро от ПФ пък обясни, че не помни депутатите да са искали клауза за секретност и предположи, че парламентът вероятно е нямало да я одобри. 

"Сега отзад-напред концерт по желание. Не ме карайте да ставам съучастник в нещо, което не съм искал", каза още той.  Позицията му подкрепи и Чавдар Георгиев от БСП. 

"Не съм съгласен, че ако дадем публичност на договора, ще нарушим клауза на секретност. Ами да не сте ги давали тези клаузи, не може един договор да е над Народното събрание", каза той. 

Социалистът бе репликиран от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който му припомни, че по време на референдума за АЕЦ "Белене" БСП са обяснявали, че споразумението за централата няма как да е публично.

Комисията прие и втори проект, внесен от ГЕРБ, който регулира заплатите на синдиците и адвокатите. С него се определя, че синдиците вече ще пишат отчет за работата си всеки месец, а не всяка седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Мел

преди 8 години

Хайде да видим какво ще разкрие този доклад дано е истината този път!

17

Евала

преди 8 години

Дано този доклад в крайна сметка да разкрие къде са следите на откраднатите пари. То е ясно, че пари няма да бъдат върнати, но поне Василев и другите виновници да бъдат осъдени.

16

Кали

преди 8 години

Много добре!. Да видим сега какво толкова дълго и усърдно криха от обществеността.

fallback