Снимка: ГЕРБ
fallback

Не искам избори – това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

ГЕРБ няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре в самите партийни организации и партии, които имаме в кабинета, каза още той.

В Сандански, където се провежда  VII Зимен университет на МГЕРБ, той припомни колко трудно са сформирали правителството с РБ. „Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа”, заяви Борисов.

„Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми. Не знам дали има друга партия освен ГЕРБ, чийто депутати да се борят за чужди министри повече отколкото за нашите ”, коментира Борисов.

"В каква друга форма на управление Реформаторският блок щяха да имат тази власт, която имат днес“, попита премиерът. Борисов заяви, че се надява Николай Ненчев днес да подпише споразумението между РБ и ГЕРБ.

"Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – в опозиция“, каза Борисов.

Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. „От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията му няма никакви зависимости.

По повод блокадата на южната граница той постави ултиматум, че ако тя не падне до два дни, ще счита, че това е насочено срещу България.

Ще използвам правото си на вето и няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция на 7 март, заяви той. Ще отида на границата, за да привлека вниманието на всички европейски колеги що за съседи имаме, каза Борисов.

"Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с Европейската комисия, с Европейския съюз и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да е теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани", каза още Борисов.

Той припомни, че досега в Брюксел България е защитавала изключително много гръцките интереси като наш съсед и партньор, че е работил с няколко гръцки премиери, и независимо дали са леви или десни, са имали силна подкрепа от българска страна.

"Моите уважения към всеки, но българите са ми по-мили", посочи премиерът.

Борисов беше категоричен, че няма да произлезе нищо добро от проверката на временната парламентарна комисия „освен да влоши отношенията на страната ни и с Русия, и с Турция.

Той препоръча на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов да използва всички механизми на дипломацията в НС и да се прецени нуждата от създадената комисия.

"Реакциите от двете страни са много остри, каза той. И то в момент, в който търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна. Руската федерация направи голям завой в ембаргото, което беше наложила върху туризма на България. 67 на сто увеличение на заявките за почивки само за Бургас имаме за това лято. Точно успях да балансирам отношенията и с двете страни", посочи Борисов.

По отношение на картела за горива той заяви, че с близо 3 млрд. са ощетени контрабандистите.

"КЗК нямаше да набере тази смелост, ако не усещаше волята на правителството. Ако правителството не беше изпратило докладите в КЗК, какво зачение има, че Мартин Димитров бил казал нещо”, каза премиерът.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Ganyo

преди 8 години

Skrise palia4o

84

Анонимен

преди 8 години

ГЕРБ ще предложи нова кандидат президентска двойка . Много е елементарен Цветан Цветанов.Ние от преди 10 години знаем,Премиерът ще стане Президент , а България Президент-ска Република.Много умно е предвидил Законодателят,давайки вйзможност на успешния Премиер да се спасява на Президентския пост .06

83

Анонимем

преди 8 години

До цък Много точни симптоми . Болестта се нарича Треска за Демокрация . Част от българския народ си вари старите обувки за обяд . Друга част беснее по Новите магистрали . Много млади хора събират фасове по улиците,а ПУРИТЕ са заключени в тировете. Чарлс Чаплин от отвъдото да ни е на помощ .

fallback