Снимка: Архив Булфото
fallback

Свещено право е на моите колеги от ДПС да използват майчиния си език, обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR депутатът Петър Чобанов.

Думите му идват след заявеното желание от ДПС с петиция до Европарламента - да агитират на турски по време на предизборната си кампания.

Вчера евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк представи пред Комисията по петиции в Брюксел възражението на ДПС срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език в България.

Кючюк заяви, че това законодателно ограничение нарушава свободата на изразяване по време на предизборни кампании, както и правото на избирателите да получават информация на език, разбираем за тях, дори ако този език не е официалният език на страната, за да могат те да направят своя информиран избор.

За забраната за Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция Чобанов каза, че ще се обърнат отново към европейските институции, за да разберат дали изобщо има такава забрана и какво е довело до нея.

"Продължавам да твърдя, че всяка държава трябва да се пази от чуждо влияние, надявам се проблемите, които възникнаха с Турция, бързо да бъдат изчистени, защото тя е важен наш съсед", каза той.

"ДПС не е нито протурска, нито проруска партия, ние показваме с действия, че сме българска партия. Националният интерес трябва да бъде отстояван", категоричен бе той.

Според него всички партии в българския парламент трябва да внимават с това, което е  постигнато – "етническият мир да бъде опазен и да не позволяваме чужди интереси да влияят", настоя депутатът.

Петър Чобанов каза още, че тепърва ще започват номинациите за нов лидер на ДПС на предстоящата конференция на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 8 години

Може да се агитира на турски, но в Турция за турски парламент. Всеки български гражданин разбира и може да пише на български език. В САЩ това е задължително! Нека ДПС там да се опита да създаде партия и да иска да агитира на турски.

52

курти

преди 8 години

Мръсен долен предател само тояга за теб без никаква милост.

51

Анонимен

преди 8 години

БАШИБОЗУК !!"Башибозук са отряди от мюсюлмани, които съдействат на османската власт при потушаване на бунтове или във война. Държавата осигурява на башибозуците само оръжие без да дава заплата и башибозукът се издържа от грабеж и убийства." - от Уикипедия

fallback