Владислав Горанов. Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че няма как една банка да бъде докарана до фалит от друг, освен от тези, които я притежават и управляват.

По думите му проблемите в КТБ са създадени най-вече от оперативното ръководство на банката чрез дадените необезпечени кредити.

Горанов уточни пред журналисти в МС, че не е чел доклада на Аликс партнърс, който вчера министерството изпрати в секретното деловодство на НС, за да се запознаят с него депутатите.

Той обаче посочи, че колкото и международни разследвания да бъдат направени, фактите ще бъдат винаги едни и същи – че става дума за много лоши банкови практики, граничещи с кражба.

По отношение на предоставянето на доклада на депутатите Горанов коментира, че се движим по ръба на това да се разкрива банкова тайна пред тях, без за това да има изрична законодателна инициатива или решение на съда.

Според него очакванията за съдържанието му са преекспонирани и в него ще се види това, което до голяма степен се видя и в доклада на разследващата комисия към НС.

„Не знам какво се очаква повече от този доклад, освен извода, че банката беше декапитализирана с лоши практики от нейните собственици и ръководството, което са назначили“, допълни Горанов. В английския хумор има една закачка, че единственият начин да ограбиш банка, е като я купиш, каза още той.

Според него не с популистки лозунги, а със законодателни промени в Закона за банковата несъстоятелност може да се разкрие всичката информация кой всъщност е участвал в разграбването на банката.

Горанов обаче заподозря, че в случая по-скоро има силни популистки опити да се отклони това, което по същество е престъпление, в една или друга посока.

Министърът посочи, че съдбата на масата на несъстоятелността в момента до голяма степен е в ръцете на българския съд. „За съжаление доста време се загуби веднага след неплатежоспособността на банката до нейната несъстоятелност, тъй като през това време доста хора, които са знаели, че имат необезпечени кредити и могат да бъдат преследвани, са предприели доста сделки, които са били законни, с което е затруднена работата на синдиците“, коментира още финансовият министър.

По думите му всички препоръки в доклада на Аликс партнърс са взети предвид от синдиците в КТБ, които разполагат с него от септември миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase