Снимка: архив, БулФото

Нямаме право да използваме Апостола като знаме на краен национализъм и популизъм. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на честванията на 143-годишнината от обесването на Васил Левски пред паметника на Апостола в София.

Още по темата
"От политиците зависи да въведат правила за пълна прозрачност в управлението на публичния ресурс, така както Левски се отчиташе за всеки грош. Зависи от народните представители да въведат ефективно антикорупционно законодателство, така, както Левски бе безкомпромисен с всеки, който лъже и краде от народната пара. Зависи от всички нас да действаме като европейци, да работим за европейското единство, а не да се търсят невъзможни формули на баланс с държави на изток от нас. Левски ни завеща да бъдем равни на другите европейски народи, да бъдем европейци, да се държим като европейци”, посочи Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Той изрази надежда, всички, които поднасят цветя на този ден на почит към Апостола, да разбират дълбочината на неговата вяра. "Няма как да проповядваме омраза към различния и да се кълнем, че сме патриоти. От висотата на своя идеал, Левски не търсеше възмездие, не проповядваше омраза. Не желаеше да замени една несправедливост с друга – старата тирания с нова. Апостолът желаеше свободна България да бъде рай за всички, в който всяка народност да бъде равноправна”, посочи още държавният глава.

По думите му нашият път може да бъде единствено този, по който решително крачеше Васил Левски. По него се върви с морал, честност и любов към Отечеството, посочи държавният глава.

"Днес, всички в България, на думи, са против корупцията и олигархията. Именно Левски ни учи, че вместо извинения и оправдания, дела са нужни. Дела и резултати, в подкрепа на правовата държава и демокрация и за равенството на всички пред закона", посочи президентът. По думите му трябва да се работи честно и почтено, за да бъде изпълнен заветът на Апостола.

"Да го направим с любов към Отечеството и ближния, а не с омраза към различния. Опитите да бъде подменен дневният ред, да се отклони вниманието от истинските проблеми на обществото, няма да успеят. Нито популизма на лъжепатриотите, нито магическите решения, предлагани от не един популист и месия, ще изведат България по пътя на благоденствието", каза още държавният глава.

Плевнелиев каза още, че "чистата и свята Република" трябва да се отстоява ежедневно, както демокрацията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че с делата си Васил Левски е станал символ на свободна България, а неговите думи са се превърнали в азбуката на нашата любов към България. "Днес се питаме постигнахме ли целите за чиста и свята република. Знаем, че още много трябва да бъде свършено и няма кой да го свърши вместо нас и не трябва да се отказваме само, защото ни е трудно и нямаме право да се връщаме назад", каза Фандъкова.

Паметта на Васил Левски беше почетена с минута мълчание и падане на колене. Бяха поднесени цветя и венци на Паметника на Апостола. По време на словото на държавния глава присъстващи на церемонията започнаха да освиркват и да скандират "Оставка", "Мафия". От "Атака" заявиха в съобщение до медиите, че от МВР са попречили на митинга им с железни преграждения и засилено полицейско присъствие около паметника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase