Снимка: Булфото, архив

АБВ  ще настоява ръководството на бъдещия нов орган за борба с корупцията да бъде избирано единствено от  Народното събрание, при това с квалифицирано мнозинство.

Законът "Антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева отново е на дневен ред в парламента, след каот един път вече управляващите го бламираха.

Още по темата

Хората на Георги Първанов обаче се оплакаха, че вече два месеца я чакат да им предостави пълния текст с предложенията за антикорупционно законодателство, но до момента имат само част от предложенията.

"В частта, с която разполагаме, за съжаление, все още се констатира възможност за внасяне на анонимни сигнали", коментира председателят на Правния съвет на АБВ Марин Киров, цитиран от пресцентъра на партията.

Една от промените, които е направила като кореция Кунева се отнася до избора на директор на Националното бюро за борба с корупцията.

"Предлагат се два варианта на избор - чрез НС  и президент или от "ad hoc" комисия. Считаме, че този избор по-скоро трябва да е от Народното събрание. В предложения вариант ни е дадена една смесена процедура по избор на ръководство на бъдещотото  Бюро за борба с корупцията. На второ място е предвидено много малко мнозинство за избор на председателя на този орган - половината от присъстващите в зала. Нашето настояване е да се разботи  за вариант избор само с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите", настоя Киров.

Според експерта  към АБВ  Бойко Найденов бъдещото звено за борба с корупцията трябва да има и разследващи функции, които да му позволят истинска  висока ефективност.

"В бъдещото бюро следва да се обединят звена, които до момента бяха призвани да се борят с корупцията -  БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и частта от Сметната палата, която събира декларациите", допълни той.

Според него като се обединят тези три звена ще има по-решителна стъпка за борба с корупцията, но звеното не трябва да е само аналитично, а и разследващо.

"С това ще избегнем един проблем. Няма да можем да влезем в стария омагьосан кръг - комисията или бюрото да събира материали, да ги предоставя на прокуратурата, тя единственото което да може да направи, е да ги прати на МВР и да се образува някакво дознание, което да бъде разследвано дълго време и с това да се отдалечи възможността за ефективно правораздаване", обобщи Найденов.

От АБВ имат и предложения за промени в Административно процесуалния кодекс и свързаните с него около 50 специални закона.

"По официални данни България е на едно от челните места по бързина и ефективност на административното правосъдие, но внимателен анализ на ежегодните доклади на ВАС, на други съдилища и международни институции показва една свръх натовареност  на Върховния административен съд. По силата на закона първоинстанционни  дела, които не са с чак толкова сериозна фактическа и правна сложност, са предвидени да се разглеждат от ВАС,  вместо той да се занимава  с тълкувателна  дейност и касационен контрол. Затова ние предлагаме тези дела да се разглеждат на първоинстанционен  контрол от административните съдилища в България", обясни Марин Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase