Снимка: Булфото, ахрив

Правителството ще внесе конкретен проект, който ще промени сегашната система, според която пациентът е "ходеща клинична пътека", обяви здравният министър Петъв Москов пред Нова тв при представянето на здравната карта на България.

Днес министърът ще представи проекта на депутатите от здравната комисия в парламента. Здравната карта е изработена на базата на данни за здравната система в България, събрани през последните 3 години - 2013 г., 2014 г. и 2015 г.

Тя прави основни констатации за това кои части на здравната система са неадекватни. "Подобно събиране на данни не е правено никога досега", коментира д-р Москов.

"Няколко  са основните изводи след изработването на картата. Първият е, че има недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ", коментира здравният министър.

В София липсват 103 педиатри, а за България липсващите педиатри са общо 415. Липсват ендокринолози както и лекари от почти всички вътрешни специалности в педиатрията.

Според Москов в доболничната помощ лекари липсват категорично – както на ниво лични лекари, така и на ниво специалисти. По думите му това означава, че системата на ниво ежедневен досег на хората до нея е катастрофирала.

"Проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобистки", заяви Москов.

По думите на здравния министър системата се развива не спрямо нуждите на пациентите, а следва изкривена и порочна финансова логика.

"Очевидно е, че трябва икономически механизъм, чрез който да върнем лекарите. Тоест още с този рамков договор финансирането в доболничната помощ трябва да бъде увеличено. Трябва да има по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари. В същото време има определени специалности, които поради сгрешени лобистки финансови потоци са раздути", поясни още Петър Москов.

Министърът съобщи, че правителството ще внесе цялостен проект, който ще гарантира , че на всеки пациент се ще има еднакъв обем от финансиране, когато влиза в болницата. Ще се увеличи финансирането в доболничната помощ, ще бъдат отпускани повече направления на личните лекари, за да изпращат пациентите при специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase