Снимка: Булфото, ахрив

Кадрите с насилие и жестокост да бъдат забранени в предаванията и филмите, които се излъчват по телевизията вечер.

Такава промяна в Закона за радио и телевизия са внесли от БСП, начело със Стефан Данаилов. Днес социалистите призоваха изменението да бъде включено в седмичната програма на депутатите, но мнозинството го отхвърли. 

Внесената промяна предвижда доставчиците на медийни услуги да бъдат задължени да не допускат сцени на насилие и жестокост в новинарските или други предавания, както и във филмите. Според вносителите такива кадри трябва да са забранени от 7 до 22 часа.

БСП внася и предложение в закона да се запише задължение за отделяне на достатъчно средства за създаването на нови български филми, които да се излъчват по телевизията не по-късно от 5 години след създаването им.

Така според социалистите ще може да се изпълни и изискването на закона за най-малко 50 на сто европейски произведения по телевизията годишно и най-малко 12% от тях да са за европейски програми, създадени от независими продуценти. 

С внесените изменения БСП, водени от Ламбо, предлагат да се редактира и текста за силата на звука на телевизионните реклами.

Според социалистите забраната рекламите да са по-шумни от останалите предавания не е действаща. Затова социалистите са записали, че максималното ниво на звука им не трябва да е по-висок от другите предавания. 

Освен това те предлагат да се въведе и понятието рекламен спот, който да е с по-кратка продължителност. 

БСП въвеждат и забрана за реклама по време на детски и религиазни предавания и по време на новини, когато те са под 30 минути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase