Снимка: Архив Булфото
fallback

ДПС призова за толерантност към различията и за отричане на езика на омразата и проявите й като Луковмарш. 

Повод стана днешната годишнина от освобождаване на евреите от лагера Аушвиц. Зам.-шефът на групата на движението Тунчер Кърджалиев отбеляза датата с декларация и припомни, че освен евреите, в лагера са били измъчвани и роми и хомосексуалисти. 

"Страдаме за жертвите и осъждаме един от най-големите грехове на човечеството", каза Кърджалиев. 

Той обясни, че ДПС осъжда антисемитизма и проявата на елементарна толерантност в обществото. Депутатът припомни приноса на България към историята на човешките ценности със спасяването на хиляди евреи. 

Кърджалиев отбеляза и тревогата на ДПС към разгръщащата се истерия към различните. Той отново обясни, че унищожаването на хитлеризма не е унищожило ненавистта към различните. 

"Както всяка година осъждаме преклонението пред личности с хитлеристка идеология и прояви на неонационализъм", каза още Кърджалиев.

Той припомни, че тази година Луковмарш е плануван за 13 февруари и поиска Столична община да го забрани. 

"От гледна точка на демократичната държава апелираме към цялото българско общество за повишена чувствителност към омразата и нетолерантността", обяви още депутатът. 

Луковмарш издига за свой патрон личността на генерал Луков – един от главните защитници на немския нацизъм в нашата държава в навечерието и по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

vlady

преди 8 години

Ген. Луков е виден български социалдемократ един от предшествениците на проф. Ал. Томов създал теория за ширпотребата и усвояването. Луков успешно е усвоил над 200 000 златни лева при превъоръжаването на армията както и десетки хиляди предназначени за подпомагане на сираци, военноинвалиди, вдовици на загинали и т.н.

49

Анонимен

преди 8 години

Луков е искал да изпратим войска на Източния фронт. Строил някакъв полк и ревнал: "Юнаци, който иска да отиде доброволец на Източния фронт, крачка напред! Марш!". Е, никой не направил тази крачка.Едно наше участие в бойни действия срещу Червената армия нали знаете с какво щеше да свърши?Никой нямаше да се върне жив!Щяхме да разберем, що е това окупация. От гръцките вишки граничарите им щяха да броят минувачите по пловдивскити улици.Луков е бягал като заек от убийците си, наместо да ги изпостреля

48

До шаши

преди 8 години

Да бе, това са ти наляли в кухата лейка! Герой, в Кюстендил всички артилеристи избягали (леле, каква страхлива била българската войска!), само Луков останал при четирите оръдия и стрелял, стрелял, разни местни му носели снаряди и той продължил да стреля и сърбите избягали. Само че аз, за разлика от всички участници в Луковмарш съм блъскал две години в казармата и си представям нещата. Те, оръдията стрелят, ама трябва да има мерачи, коректировачи, пълначи. Смешно е да си представиш Луков как тича

fallback