Снимка: БТА, архив
fallback

Президенът Росен Плевнелиев иска тази година да свърши много работа и заради това ще каже дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни.

Oще по темата

"Не е време, не защото политическите партии не биха могли да влязат в политическа битка, но аз лично искам 2016 г. да е годината, в която да свършим много работа. Има и добра традиция – на предишните избори имахме 17 кандидатури и те бяха оповестени между юни и септември. Народът очаква не цяла година да правим избори, а смислени действия“, заяви той по bTV.

Държавният глава благодари на ГЕРБ за подкрепата и номинацията, но  пък беше категоричен, че с действията си е доказал, че е надпартиен президент.

"Нямам намерение да се връщам в политическа партия, да правя политическа партия, след като престана да служа на народа“, зарече се той.

След като стана напълно ясно, че с вицето си Маргарита Попова е на различно мнение по основни въпроси, Плевнелиев призна, че са на Дондуков 2, за да вършат работа.

"Различни сме, но институциите трябва да се уважават“, коментира той отношенията си с вицепрезидента.

Запитан дали есемесът на премиера Борисов до Лозан Панов на едно от заседанията на ВСС е израз на пряка намеса в работите на съдебната система, той отговори, че не е добре да се коментира само един есемес, а да се погледне целия процес.

"Според мен ВСС взе не едно и две необосновани решения, и то пред целия народ. ВСС дължи на народа прозрачност“, настоя държавният глава.

"Видяхме десетки случаи – Костинброд, тефтерчето на Златанов, които оставиха у всички нас голямата въпросителна как действа системата на правораздаване. Има нужда от отговори по всички тези въпроси. На тези въпроси отговорът трябва да е само един, обективен – факти и истината", каза президентът, запитан дали главният прокурор Сотир Цацаров бяга от отговорност.

Запитан на какво той като Лозан Панов би извикал „Стига вече", той отговори така, че го е правил неведнъж и  припомни решението на първото служебно правителство – на Марин Райков, за разпределението на парите на държавните дружества в различни банки, както и КСНС по темата за отбраната, когато бе взето решение за рязко увеличение на съвместимостта на отбраната с НАТО.

Според Плевнелиев не е добре за България да има предсрочни избори през 2016 г.

"Вярно е, че този парламент е много разпокъсан. Има осем блока, който представляват 37 партии. За мен ще бъде прекрасно, ако в такава трудна ситуация извадим позитивност – да покажем, че многопартийната демокрация работи", посочи той.

В международен план, въпреки че е критикуван многократно с обвинения, че е против Русия, президентът подчерта, че няма нито едно негово изказване против руския народ, напротив, той уважава тяхната култура и изкуство.

"Същевременно се учудвам често на елементарното поставяне на етикети, което не съответства на аргументи и анализа им", добави той.

Президентът посочи, че позицията му по украинската криза и по противопоставянето на Русия и Запада се базира на аргументи и анализи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

Господин Плевнелиев, кандидатирайте се ! Аз и моето семейство ще гласуваме за Вас. Вие сте от малкото достойни хора в българската политика и обществен живот.

31

44

преди 8 години

напълно неврачен

30

aaa

преди 8 години

Плевнята по скоро е за лудницата,отколкото за затвора,но и на двете места да изкара по няколко мандата,май никой от народа няма да е против.

fallback