Михаил Миков. Снимка: архив, Булфото

Вотът на недоверие, който БСП и ДПС планират да внесат срещу правителството, ще е заради провала на политиката в сектора на здравеопазването. Това стана ясно след втори кръг преговори между двете партии.

Още по темата

Вотът обаче няма да включва скандала с ваксините за деца от Турция. По този въпрос двете партии ще искат отделни разисквания в парламента и отговори във времето за парламентарен контрол.  

"С колегите от ДПС сме внесли още през октомври питане по този въпрос. С оглед на противоречивите информации и тревогите на хората са нужни и разисквания в парламента. За да може да се свали напрежението и да стане ясна истината", каза след разговорите лидерът на БСП Михаил Миков.  

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадъйъ обясни, че вот на недоверие срещу кабинета заради здравеопазването ще има и превантивен характер. Миков уточни, че през февруари влиза новата разпоредба за доплащане на лекарствата, а през април - разделянето на два пакета - основен и допълнителен.  

Двете партии не казаха кога ще внесат вота на недоверие. Утре те ще излъчат работни групи, които ще започнат да пишат мотивите.  

Подкрепата за вота и за темата дадоха и депутатите от БДЦ. Предстои обаче те да вземат решението официално.  

С подкрепата на ДПС и БДЦ гласовете за оставка на кабинета стават 82. Ако и "Атака" се съгласи да застане зад искането, за освобождаване на кабинета ще гласуват 93 депутати. За да падне кабинетът са нужни поне 121 гласа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase