Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ОN AIR.

"Трябва да гледаме на демографията по-малко различен начин. Страните, в които има най-висока раждаемост и най-бързо расте населението са най-бедни. Във всички европейски страни има тенденция за застаряване и намаляване на населението. Очевидно, че стандартът на живот и начинът, по който хората живеят намалява населението. Не трябва да се крием зад това обяснение в България, ние си имаме нашите проблеми", коментира министър Калфин.

Според него основният проблем в България е излизането на много хора, които са в трудоспособна възраст от страната и така наречената механична миграция – напускат страната и отиват да учат в чужбина.

"В България една жена има деца, сравнимо със средните европейски майки. Европа не е най-добрия пример за демография. Най-лошото е тогава, когато излизат много хора в работна възраст и имат деца в чужбина", заяви социалният министър.

Той подчерта, че демографската политика и тази за родителството не започват от днес.

"Над 2 млрд. лв. годишно държавата изразходва за подобна политика. Отделен въпрос е до колко тя е достатъчна и добре насочена, доколко стига до всеки, който има нужда", отбеляза министър Калфин.

По думите му, ако има допълнителен ресурс, е задължително той да се насочи в две направления - да се помогне на работещите родители, като се осигурят необходимите детски заведения, както и на родителите на деца с тежки увреждания.

"Там, каквото и да направим е недостатъчно", посочи министърът.

"Равнището на детските градини у нас не е лошо, проблемът е, че няма достатъчно места и че много от родителите не могат да си позволят таксите", отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

БравА

преди 8 години

М-да-а-а... Нещата...

48

Анонимен

преди 8 години

"Трябва да гледаме на демографията по-малко различен начин."---Ало, авторът, какво значи "по-малко различен начин"? Има ли "ПОВЕЧЕ различен начин"?Вероятно Калфин е искал да каже "Трябва да гледаме на демографията ПО МАЛКО ПО-РАЗЛИЧЕН начин". Четете преди да публикувате!

47

До чичо

преди 8 години

Обаче от малцинствата купуват като луди недвижими имоти в България или ремонтират настоящите си къщи, а българите продават наследствени ниви и имоти на безценица.

fallback