Снимка: Dnes.bg
fallback

Глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който се рови в контейнерите за боклука, взима си каквото му трябва от кофите, обръща ги и "нарушава целостта и естетическия им вид".

Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, пуснат за обществено обсъждане от екоминистреството.

Същата санкция заплашва и всеки, който запали съде за събиране на отпадъци, съобщиха от МОСВ.
 
Целта на предлаганата санкция е да спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране. В последно време стана практика и контейнерите тип  "иглу" да се унищожават като се изпразват от долната страна. Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, припомнят от министреството.
 
Иначе основните промени в закона целят ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини.

Поправките предвиждат въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване.

Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция, мотивират се от МОСВ.

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части.

Министерството предвижда нови разпоредби в Закона за управление на отпадъците, с които пунктовете за вторични суровини ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 8 години

той ако има 1000лв дали ще бърка в ***

71

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 89Като мислиш, че нещо ненужно за теб може да е потребно на друг , можеш просто да го дадеш.

70

Анонимен

преди 8 години

ПЪЛНА ГЛУПОСТ СА НОВИТЕ ПОПРАВКИ!!!!!!ми аз ще изхвърля до кофите нещо полезно което ми пречи и никой не можел да го вземе :DЕЙ ТАКА СТАВА КАТО НАСЕЛЕНИЕТО ИЗБЕРЕ ПРОСТА МУТРА ДА Е НАЧЕЛО ДА ГО КРАДЕ И ЛЪЖЕ НЕПРЕКЪСНАТО!!!!!!

fallback