Снимка: БТА, архив
fallback

Досега в България не е имало силен политически проект, който да разцепи електората на ДПС, но това ще се случи след изключването на Лютви Местан от движението, прогнозира пред БНР историкът и директор на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия Антонина Желязкова.

Oще по темата

Според нея обаче скоро ще станем свидетели на формирането на нов политически проект, който да бъде проислямистки.

"А сега може би и Местан не знае, но това, което предстои да се случи и той да направи, е да се създаде проислямистки проект. Местан може и да не знае, но хората, които ще го финансират вече знаят", коментира Желязкова.

Тя обясни, че във всички съседни страни сред мюсюлманските малцинства се създаваха поетапно след такива разцепления нови партии и задължително част от тях са проислямистки.

"Много е възможно Местан да откаже да оглави такъв проект, но сред хората, които се отцепват заедно с него, има достатъчно, които биха оглавили такъв по-радикален и проислямистки проект. Това, разбира се, няма да донесе особено добро за България, но да се надяваме, че нашият политически живот винаги е успявал по някакъв начин да овладява подобни сътресения", коментира Желязкова.

Според нея електоратът на ДПС също ще се раздели, защото една голяма част от него е доста светски устроен и доста би се разколебал дали да подкрепи един проислямистки проект.

Тя коментира, че разцеплението в ДПС е в резултат на трусовете между Турция и Русия.

"Защо Русия да може да си позволи да има явен свой хулигански проект като "Атака", а пък Турция да не се опита да привлече на своя страна една много силна и добре структурирана партия, но опитът за превземането на ДПС не е успешен, защото Доган има много ясна визия какво ще е ДПС и не би позволил това да се промени", посочи историкът.

Според нея на всички е било ясно, че Лютви Местан е просто неформален лидер на ДПС, а Доган определя политиката на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

seira

преди 8 години

КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ!!!

81

Анонимен

преди 8 години

Въпроса е че Електората на ДПС се интересува от Дело Възродителен Процес всъщност който чака вече 25 години да стигне Европейския СЪД

80

БГТРАКИЕЦ

преди 8 години

ЩОМ НА ДОГАН МУ Е СТАНАЛО ЖАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ,ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КОЛКО НИСКО СМЕ ПАДНАЛИ И ДО КЪДЕ НИ ВОДЯТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ.ИМАЛИ ИСТОРИЦИ, КОИТО ДА КАЖАТ ТОВА,ИЛИ ЗАГИВАМЕ БЕЗ ИСТОРИЧЕСКИ ОЦЕНКИ.

fallback