Снимка: Bulphoto, архив

През пролетта ще има рокади в ръководството на ДПС, прогнозира бившият член на партията Осман Октай.

Той коментира и появилата се информация, че на коледното парти в сараите в Бояна, почетният лидер на ДПС намекнал, че ще смени председателя Лютви Местан.

Още по темата

"Доган само е намекнал какви са намеренията му, но той никога не казва предварително кого ще смени", обясни Октай пред Нова тв.

Според него Доган се е ядосал на агресивното поведение, което лидерът на ДПС Лютви Местан демонстрира в публичното пространство.

"Доган наистина е реагирал много остро", заяви Октай. Той бил провокиран от декларацията на ДПС за сваления руски самолет, която била протурски насочена. Освен това Ахмед Доган бил гневен и на ниските резултати на последните избори, най-вече в Североизточна България.

"Бях изненадан и коментирах в медиите, когато Лютви Местан застана зад позицията на официална Анкара и зае позиция извън позицията на НАТО и България", добави Октай. Според него в структурите на ДПС в страната има напрежение и неслучайно Доган е събрал всички кметове в сараите си.

Октай смята, че следващият председател на ДПС ще е "приемлив човек за Североизточна България и за кърджалийския район".

"Няма да се учудя дори да има съпредседателство – двама председатели от Южна и Североизточна България", каза Октай.

По думите му Доган няма да се върне физически в политиката, но ще бъде по-активен, отколкото е бил досега.

До момента Местан е играл ролята на "бушон". Той бил посредник между партията и избирателите, но в последно време имал провокативни изказвания, заяви Осман Октай.

"Всичко това не е характерно за лидера на ДПС. Никога не сте виждали Доган преди ерата Лютви Местан да е бил в такава позиция. Изпускал се е, но невинаги е бил така агресивен", обясни той.

По думите му Доган иска ДПС да се превърне в "приемлив" политически партньор. Но според Октай в този формат ДПС няма как да стане приемлив партньор за управлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase