Снимка: БТА, архив

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров май е държан на къса каишка, за да гласува както трябва в парламента или пък самият националист се опитва да си качи рейтинга като се представи като жертва на правосъдието. Това заподозря социалистът Янаки Стоилов преди депутатите да решат, че за пети пореден път пада имунитетът на националиста.

Още по темата

Този път главният прокурор поиска да падне защитата на Сидеров заради два случая - за нападение над полицай пред парламента през 2013 г. и заради хулигански действия по време на тържествата в Батак през 2011 година. Преди това парламентът свали имунитета на Сидеров заради така наречения скандал "клекшоп", както и за нахлуването в НАТФИЗ в изборната нощ.

Депутати от левицата обаче заподозряха, че зад исканията на Сотир Цацаров прозират други цели, а не просто търсене на наказателна отговорност.

Дали така групата на националистите не е държана на къса каишка, дали тези действия от политико-юридически характер не са нужни за спасяване на "Атака" и лидера й, след като той губи влияние и трябва да се представи като мъченик на съдебната система, риторично попита Стоилов.

Съпартиецът му Таско Ерменков добави, че явно това не е случайно, защото ако главният прокурор беше поискал да падне имунитетът на Сидеров за всички обвинения накуп, може би нямаше сега да може да се държи "Атака" в зависимост.

Как да си обясним обстоятелството, че на прокуратурата й трябват две или четири години, за да внесе обвинение, коментира и левият Георги Божинов.

Той смята, че и депутатите вече са използвани, като им се налага да гласуват сваляне на имунитета на Сидеров за пореден път.

Има една банка с обвинения и от нея се вадят удобните, когато трябва, коментира Божинов и добави, че истинските престъпления са свързани с присвояването на еврофондове и корупцията, но няма осъдени за тях.

"Като разрешихме да го арестуват какво стана, арестуваха го след нашето решение, вместо в НАТФИЗ и след това като го освободиха ще ни съди за срам, резил и с основание, не чувствате ли отговорност затова, че бяхте употребени", обърна се той към парламентаристите.

Янаки Стоилов пък обясни, че вече предложил и то не на шега, да има постоянна комисия по имунитетите в парламента, а не всеки път след като главният прокурор поиска да падне нечия защита, да се сформира временна.

Ерменков допълни предложението и поиска комисията да е специално за Сидеров, защото само неговият имунитет се иска.

Самият Волен Сидеров не беше в парламента, докато депутатите решаваха съдбата му. В пленарна зала нямаше и нито един от неговите депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase