Архив: Булфото

Външните министри на НАТО поканиха на 2 декември Черна гора да се присъедини към Алианса, но част от нашите депутати не са убедени, че това ще доведе до по-голямо спокойствие в Западните Балкани.

Иначе парламентът прие декларация във връзка с поканата и обяви готовност да извърши в най-кратки срокове националните процедури по ратификация за членството на Черна гора, след като приключат преговорите за нейното присъединяване.

Вносители на декларацията са народните представители от всички парламентарни групи с изключение на "Атака“.

С нея парламентът заявява подкрепа за евро-атлантическата интеграция на страните от Западните Балкани с мотива, че това е едно от основните направления на външната политика на България в контекста на реализацията на националните интереси.

Според социалиста Валери Жаблянов обаче не може българският парламент "да поздравява този или онзи за даването на покана".

Западните Балкани са сложни и въпросът ще продължи да тревожи Европа и през следващите години. Тази декларация не отразява интересите на българската държава и не се взима предвид състоянието на българското малцинство в страните от бивша Югославия, скочи той.

Според него Западните Балкани са в това състояние именно заради НАТО и водената от Алианса политика, довела до смъртта на десетките хиляди жертви.

"Днес да изнасилваме историята и чрез измислени геополитически ходове, които целят всичко друго, но не и стабилизация на Западните Балкани, не отива на българския парламент", коментира Жаблянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase