Снимка: Архив Булфото

Зам.-шефът на ДБГ Найден Зеленогорски поиска гаранции, че съдебната реформа ще бъде проведена и групировките ще бъдат извадени от властта. Той предупреди, че ако това не стане, той също ще напусне мнозинството. 

Зеленогорски, който е зам.-председател и на групата на РБ, обяви и че такива гаранции искат всички в Блока. Решението си дали да остане във властта или да мине в опозицията десният съюз ще вземе във вторник.

"Обществото се нуждае от уверение, че съдебна реформа ще има. Факт е, че това, за което се бяхме договорили и проектът, под който се бяхме подписали всички, беше дефакто денонсиран от другите политически сили и от основния ни партньор. Да твърдим, че това е задълбочаване на доверие, очевидно е неистина. Да доверието между нас е доста влошено", каза Зеленогорски.  

Той обяви, че иска гаранции, че доверието може да бъде градено наново и че ГЕРБ няма да изненадват реформаторите по същия начин втори или трети път.   

"Такива гаранции искаме де получим всички в Блока от ГЕРБ. Ако няма да има съдебна реформа, дълбоко бих размишлявал по темата дали да остана като част от мнозинството. Без гаранции, че съдебна реформа ще има и че сенчестите групировки ще бъдат избутани от политическата среда, аз лично няма да участвам в мнозинството", каза заместникът на Меглена Кунева. 

Той съобщи, че първата стъпка на заседанието във вторник ще бъде да се вземе решение дали РБ да остане в мнозинството. Следващата стъпка щяло да бъде кадровото решение дали да излъчат кандидат за правосъден министър.  

Зеленогорски припомни, че има две тълкувания на въпроса от чия квота е бил Христо Иванов.

"Ако това се изясни, ние ще преценим дали бихме могли и кого да номинираме. Факт е обаче, че за мен лично целостта на Блока е преди всичко и аз съм за това всички заедно да бъдем в мнозинството или да бъдем в опозиция", каза той. 

Зеленогорски обясни, че не е сериозно да се решава кой ще е кандидатът на РБ за министър, преди да е ясно дали Блокът остава във властта или не.  

"Може и аз да съм, макар че не съм юрист", отвърна той на въпроса може ли Кунева да е новият правосъден министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase