Снимка: Булфото
fallback

Задължително гласуване за период от 7-8 години, предложи бившият премиер Георги Близнашки на IV-тата Национална конференция по изборни системи днес.

"Активната и интелигентна част от населението не гласува, тя е отвратена от нашите политически нрави. Задължителното гласуване е извънредна мярка. Това не е решение в дългосрочен план, но смятам, че за ситуация като нашата трябва да минем през един период на задължително гласуване", обясни Близнашки.

Той обоснова предложението си с това, че в политическия живот навлизат нови поколения, които нямат навици за участие в изборите.

"Нещата у нас отидоха много далеч. Общественият морал се срина. За мнозина да гласуваш е загубено време. Това е радикална мярка, но ще свърши добра работа", смята бившият служебен премиер.

Относно рокадите в парламента и нажежената обстановка след оставката на министър Христо Иванов, Близнашки коментира, че сме изправени пред правителствена криза.

"Въпросът за съдебната реформа, колкото и да е важен, далеч не е по-важен от това, което се случва в енергетиката примерно. И в други сфери. Проблемите се отлагат до безкрай. По стечение на обстотелствата имаме политически елит, който е под всякаква критика", обясни Георги Близнашки.

"Аз се изправих срещу предлаганата съдебна реформа още след пресконференцията от 16 април. Опитвах се да им помагам, позволих си даже да изложа своите виждания. Радан Кънев реши, че се подмазвам. Излезна да говори глупости по телевизията. Исках да помогна, но след тази пресконференция, когато чух какво се говори, исках да кажа: "Достатъчно!”. Да се спрат тези налудничави идеи. Това са неприемливи неща", допълни още Близнашки.

"Това, което наблюдаваме в момента е една абсурдна ситуация, силно фрагментаризиран парламент, 8 политически партии, като 4 от тях бяха принудени по силата на обстоятелстват да се коалират, за да може страната да излезе от тежката криза. Това е една принудена коалиция. Това не е коалиция на хора със сходни убеждения, а точно обратното. Колиция от типа "орел, рак и щука", каза още бившият премиер.

По думите му е било и груба политическа грешка да се обединят местните избори с националния референдум.

"Президентът лично пое инициативата и произнесе една реч, която не беше особено убедителна, но не можеш да помогнеш, когато не искат да те чуят", допълни още Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

Гласувал съм на абсолютни всички избори с иключение на първия тур за президентските 2001. Даже съм гласувал на два реферндума и на вътрешен референдума на СДС и ДСБ.

22

Готово!

преди 8 години

Само ако всяка партия или "независим" навлек, неминал бариерата от 4 %, за два избора напред е аут от избори. Задължително, и не само за 7-8 години, а за постоянно - всеки изкарал два мандата, повече да не се появява за същата позиция! Като иска да е полезен, да се кандидатира за президент,папа, марсианец ...

21

Анонимен

преди 8 години

Гласувах на първите демократични избори за ДПС, от тогава до сега не съм гласувал просто няма за кого . Различни са само когато са извън парламента или във опозиция .

fallback