Снимка: БТА
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка!

Това обяви той от трибуната в парламента, след като мнозинство не прие основен текст от промените в Конституцията.  

"Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието", заяви той от трибуната на Народното събрание.

Oще по темата
Слуховете за оттеглянето му витаят в общественото пространство от месеци насам до днес, когато това стана факт.

Текстът, който "събори" Христо Иванов, беше за разпределението на квотите в съдийската колегия в разделения ВСС. Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака обаче реши да намали членовете на съдиите.

"За съжаление независимостта на съда не е достатъчно гарантира, каза Христо Иванов. "Затова не мога да продължа да бъда министър", допълни той.  

Иванов бе изпратен с аплодисменти от залата, а гласуването продължи. Малко по-късно обаче бе дадена почивка.

Христо Иванов е вторият министър от втория кабинет "Борисов", който хвърля оставката. В началото на март оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков.

Само преди пет дни премиерът Бойко Борисов обяви, че столът на Иванов е стабилен, макар веднага след това той да допълни: "Но той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни".

"Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: "Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа", това е обида към останалите парламентарни групи в парламента", обясни премиерът.

Иванов бе служебен заместник министър-председател и министър на правосъдието в правителството на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.

Той е магистър по право, завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Информацията е актуална към 3.20 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

Анонимен

преди 8 години

Този човек е вторият след вучков който не успя да наложи визията си - и си тръгва. Причината - не беше политичесок лице, а експерт предложен от ДСБ и не се чувства зависим. Защо Москов сега не хвърля оставка? или Лукарски - защото са политици.Имаме нужда от повееч експерти.

89

Анонимен

преди 8 години

Работическите мениджърски дружества ,както и масовата приватизация беше идея на другаря жан виденов и бкп и реализирани по тяхно време . Или и това услужливо не помниш другарю . Интересна е тази твоята амнезия

88

П.Петров

преди 8 години

Беше ясно, че ГЕРБ,БСП,ДПС и АБВ ще саботират всякакви реформи, защото са все партии на мутро-олигархията на БКП-ДС, те забогатяват от корупцията и хич не ги е еня, че държавата опустява ! Неработещата съдебна система им е изгодна.Като е *** народът, така ще е !

fallback