Цецка Цачева. Снимка: архив, БулФото

Шефката на парламента Цецка Цачева се ядоса на неспиращите обвинения, че е била партиен секретар. От трибуната на парламента тя обяви, че не е била такъв и даде да се разбере, че ще съди всеки, който твърди това. 

Повод за изригването й стана поредният разгорещен спор за бившата Държавна сигурност в пленарната зала. По предложение на бившия шеф на Комисията по досиетата, а сега депутат от ГЕРБ Методи Андреев, парламентът прие, че за достъп до класифицирана информация ще се изисква и проверка за принадлежност за бившата Държавна сигурност. 

Този текст предизвика спорове сред депутатите. От БСП обвиниха управляващите, че създават лустрационни текстове и отказаха да го подкрепят. ДПС също се противопостави и обвини мнозинството, че създава привилегировано отношение на едни спрямо други. 

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов обаче беше категоричен, че всички зависимости от миналото трябва да бъдат посочени за хората, които боравят с класифицирана информация. 

Малко след него стана и независимият депутат Велизар Енчев, който взриви залата с предложението си достъп до класифицирана информация да нямат и бившите партийни секретари, някогашните комсомолски секретари, секретари на първични партийни организации, младши прокурори и др. 

"Защо не сложихте в този списък и партийните секретари, зад гърба ми стои такъв, но той няма усещане за историческа вина", каза Енчев. 

Това принуди Цачева да вземе думата. Тя атакува Енчев, че като водещ дълги години на предаване по "една телевизия", вероятно смята, че като обърне фактите, те ще станат истина.   

"Няма нещо в биографията ми, от което да се срамувам. Заявявам категорично, правя го от тази трибуна - всяко едно следващо подмятане по този повод, ще бъде защитено по съответния ред в нашата държава. До 1989 година съм работила в градски народен съвет в Плевен.

До 1989 г. не съм била партиен секретар като член на БКП, каквато съм била. Оттук насетне, ако вие не ми представите доказателства или факт, като всеки български гражданин имам един конституционен начин да защитя своите права. И ви гарантирам, че ще го направя", каза Цачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase