Снимка: Булфото, архив
fallback

Парламентът отхвърли предложението на Патриотичния фронт през 2016 г. да не се допуска повишаване размера на заплатите на народните представители, министрите, президента, вицепрезидент, областните управители и членове на политически кабинет.

"Всички, които сме ходили в казармата, си спомняме логото, което пишеше на всяка казарма: "Думата учи, примерът води", посочи съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов и призова за подкрепа на предложението.

"Това не е популизъм, след като не се съгласявате минималната пенсия да е 300 лева, а искате с 300 лева да се увеличава депутатската заплата годишно, за какъв морал и пример говорим пред обществото", обясни Каракачанов, цитиран от БТА.

Той се обърна специално към колегите си от БСП с призив, ако искат да бъдат истински социалисти, да подкрепят предложението.

Красимир Велчев от ГЕРБ припомни, че именно управляващата партия вече е замразявала депутатските заплати, но с това се спира и скокът на възнагражденията на всички управленци в държавата.

По думите му това е чист популизъм.

"Когато чувстваш, че заплатата ти е малко по-висока, можеш да я дариш", коментира Каракачанов.

"Всички знаят, че заплатите на народните представители в България са най-ниски в Европа. Да не изпадаме в някаква крайност, да тръгнем и пеша, и боси, за да покажем колко сме социални", посочи той.

Корнелия Нинова отбеляза, че групата на БСП  има решение да подкрепи предложението на ПФ, защото възнагражденията на депутатите трябва да се съизмерват с доходите на българите у нас, а не с тези на народни представители от други държави, където стандартът на живот е много по-висок.

"Знам, че вие много забавно да се закачате с БСП - малка партия трябва да се измерва с най-голямата нормална партия и най-старата", отговори на Каракачанов колегата й Атанас Мерджанов.

"Вие ме разплакахте, г-н Мерджанов, като гледам резултатите на ВМРО като малка партия са същите като на БСП, и ние нямаме областен кмет, и вие нямате, коментира Каракачанов. По пътя, по който сте тръгнали, може би ще трябва да помагаме на следващите избори да вкарате някой общински съветник", добави той.

След отхвърляне на текста за замразяване на депутатските Йордан Цонев от ДПС обясни, че е гласувал против, макар предложението да е било облечено с прекрасни доводи.

"Бедност, безработица - всичко това е вярно. Но, когато някои си предлага замразяване на заплатата, винаги ми мирише на два аргумента - че има доходи, които са нерегламентирани, и че не работи и не заслужава тези пари", добави Цонев.

По думите му хората в парламента работят и следва да кажат, че заслужават тези доходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 8 години

Vel4ev ot gerb Sega besche bkp i obi4asche ruskite grupi

50

Анонимен

преди 8 години

Сития на гладния не вярва ! Чакаите да ви оправят живота .

49

Мен

преди 8 години

В най-бедната държава в Европа, с най-некадърните управляващи, ама с най-високите заплати- депутати! А е и всяка година си ги увеличават! А иначе за народа пари няма, за него игрите на глада!

fallback