Снимка: Булфото, архив
fallback

Видинският болен е два пъти по-здрав от монтанския болен, защото така се разпределят парите за здраве, обвини управляващите лидерът на БСП Михаил Миков. Той се обяви и за закриването на НЗОК, защото според него тя се превръща в една паразитна администрация.

Миков отсече, че законопроектът за бюджета на Здравната каса стимулира корупцията и заради това има нужда от чиновниците в НЗОК. "Правителството не иска сериозна дискусия по тези текстове, мнозинството си мълчи, а ние от БСП ще поработим и ще внесем законопроект за закриване на Здравната каса", закани се Миков.

Според него така или иначе парите и за здраве се събират от НАП, а разпределянето на обемите дейности в болниците става по районни здравни каси, които пък могат да станат райони подразделения на здравното министерство и така да се спестят пари от заплати на чиновници.

"Тогава министерството ще разпределя обемите на база някакви принципи – исторически, политически и в който район са гласували повече за управляващите ще им се отпуснат повече пари. Важното е да има политически протекции и има частни болници, защото където има такива, има и повече пари“, упрекна соцлидерът.

Въпреки протестите на опозицията и на браншовите организации, мнозинството в парламента реши да остави лимитите за болниците през следващата година. Още вчера от БЛС заплашиха, че ще организират протести, ако не бъдат променени лимитите на лечебните дейности.

Спорните текстове предвиждат месечните разходи вече да се разпределят по районни здравни каси, а не по болници, като НЗОК има правото да променя цените и обемите на медицинската помощ, която тя ще за купува от лечебните заведения. Освен това районните каси ще сключват договор с болниците за обем диагнози.

Това според депутати от опозицията означава, че ще се промени принципът на свободен избор и от принципа парите да следват пациента, ще стане пациентът следа парите.

"След като една година слушахме заклинания, че няма да има лимити, явно пак остават и през следващата година“, възмути се Емил Райнов от БСП. Той се противопостави и на текста, според който от следващата година се предвижда да има не само лимити по стойност за болниците, но и за обем дейности, което според Тунджер Кърджалиев от ДПС създава опасен прецедент, защото този модел не е практически тестван и липсва гъвкавост в системата.

"Това нарушава и принципа на свободен избор на пациента. Още не се знае и какво ще включва основния и допълнителния пакет, което означава, че бюджетът не е направен на база на реални разчети, а на прогнозни числа“, отсече той.

Хасан Адемов от ДПС настоя, че лимитите пречат на пациента на получи лечение в извънболничната помощ и заради това търси скъпата болнична помощ. Здравният министър  Петър Москов обясни, че рамковия договор се сключва през следващата година и там се записват стойности и дейности.

ДПС и БСП поискаха още в бюджета на НЗОК да бъдат заделени повече пари за доболнична помощ.Според депутати от двете политически сили това е начинът пациентите да не разчитат толкаво много на лечението в болниците, което е много по-скъпо от това извън тях.

Българите доплащат половината от лечението си от джоба си, а средно в Европа процентът е 25, така че трябва да има повече средства за доболнична помощ, призова Емил Райнов.

След него Хасан Адемов мотивира предложението за повече пари с очаквания от правителството ръст на БВП с 2,1 на сто, увеличение на минималната работна заплата, прогнозираните нови работни места, но мнозинството отхвърли искането на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До bolen

преди 8 години

Именно това е крайната им цел-да компрометират държавното и след това да го приватизират по костовистки!С това ще изпреварим даже САЩ!

3

ДС

преди 8 години

Миков усети кое може да бутне Борисов. Ама е прав.

2

Каменичаров

преди 8 години

Първо ке закриеме бесепето и тогиз касата. Накрая ще върнем бекапето, ама без тия дето са сега в бесепето.

fallback