Снимка: БТА
fallback

Свалянето на руския военен самолет Су-24 е сблъсък между НАТО и Русия. Това може да се окаже сериозна пречка за съставянето на международна коалиция срещу Ислямска държава, каза бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред национална телевизия Bulgarian ON AIR.

Гяуров обясни, че военният самолет е бомбардирал тюркменските етнически турци в региона. По думите му това население е антируски настроено, защото е против режима на Башар Асад в Сирия.

Oще по темата

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че тюркмените са коренно съветско население, тясно свързано с минали терористични актове в Русия, поради което самолетите са имали задача да атакуват.

"В изявлението на Путин ние отново виждаме политика на пропаганда, той пропусна да каже, че самолетът е свален на турска територия", допълни бившият директор на Националната разузнавателна служба.

Появиха се и твърдения, че Русия се стреми да се закрепи трайно в Сирия заради икономически ползи. От една страна са нефтените богатства на страната, а от друга – стратегическата локация за построяване на руска военна база.

Според Гяуров руските самолети са знаели, че летят по турската граница и могат да я нарушат. "Но въпросът е защо бомбардират точно в този район. Този тип действия близо до турската граница са изключително опасен прецедент", смята той.

Мнението на Гяуров е, че и "двете страни имат сериозна вина за инцидента". С това, което направи Турция, постави на нова основа за конфликта в района и вкара НАТО в инцидента.

Гяуров коментира и изказването на българския премиер от Пекин, в което Бойко Борисов сравни ситуацията в Турция със случилото се отпреди месец, когато имаше съмнения за прелитане на руски бойни самолети над България. Гяуров определи изказването като "кокетство с медиите".

"Неговите решения съвсем не са били от такава категория. Съвсем в негов стил той се опитва да извлече дивиденти", смята Гяуров.

Според кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев коментарите в Москва са, че атаката на Турция не е случайна - тя идва след посещението на Путин в Иран.

Страната, както е известно, подкрепя оставането на властта на Башар Асад. Към руските медии е имало призив да не публикуват графиките на турските радари, които турското правителство разпространи.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

от скрина с нафталин

преди 8 години

И Гяуров го изкарахте от скрина с нафталина. Ако не беше протеже на Петър Стоянов, той никога нямаше да стане шеф на разузнаването.

12

Дани

преди 8 години

Нашите политици по-католици от папата. Много се наведоха на сащ и турция. Западните медии пишат за сирийска територия.

11

pl

преди 8 години

Тоя Гяуров съвсем изперкал ми се видя. Пълна пародия.

fallback