Снимка: Reuters
fallback

Бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов подкрепи президента Росен Плевнелиев в тезата му, че Русия иска да дестабилизира Балканите с хибридна война.

"Тази дестабилизация започна преди две години с хибридно нападение срещу независимата държава Украйна – това е дестабилизация на Европа", настоя той.

Oще по темата

По думите му българските политици трябва да престанат да обслужват руската политика.

"Трябва да се интересуваме от нашия живот, от нашето семейство, а не от Русия. Те ни смятат като тяхна територия", продължи той.

"При всички конфликтни ситуации винаги се задава въпросът кой има интерес от това, което се случва. Едната гледна точка – в арабските пустини има някакви хора, които имат интерес. Ако поставим въпроса, че при една война изведнъж ще се вдигне цената на петрола – коя държава би спечелила от по-високи цени – и отговорът е елементарен – Русия", катогоричен бе Йорданов по bTV.

Според него именно тя е държавата, която очаква нещо да се случи и цената на петрола да се вдигне.

"Западният свят иска по-ниски цени, значи той не е заинтересован да има конфликти", отсече той.

Александър Йорданов коментира, че в момента светът става свидетел на нова фаза на основния пораждащ фактор на тези радикални движения и групировки, ислямски, в съвременния свят.

"Първоначално ги водеше анти-американизма, омразата към Америка, към американския начин на живот, или както се казва американските ценности – свободата, бизнеса, богатите хора, корпорациите, и дори мечтите, а сега вече имаме и омраза към европейския начин на живот, към европеизма сам по себе си, към ценностите на нашето семейство, на нашия свят и това наистина е голяма заплаха, не просто за Европа, а и за човечеството", заяви още той.

Той допълни, че разбирането на терористите е, че халифатът, ислямската идея е там, където е конкретният ислямист.

"Няма конкретна държава в случая – Ислямска държава. Ислямска държава в тяхното съзнание е там, където има човек, чието съзнание може да бъде превзето от радикалната ислямска идея. Проблемът е в умовете на тези хора, а войната с умовете е най-трудна", коментира Йорданов.

"Прави са тези, които казват, че европейските държави не бяха подготвени за това явление, като че ли и самите политици не реагираха веднага адекватно, но това не означава ние да загърбим европейската идея, европейските ценности, разбирането ни за свобода, за демокрация, за свободна придвижване и прочие, и да клекнем пред терористите", заключи политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

178

учител

преди 8 години

До МишоМишо, ама ти съвсем не си в час, моето момче! Как може да не знаеш толкова важни неща от българската история? Я вземи прочети за Цар Борис, поинтересувай се! Прочети кои две важни неща е отказал на Хитлер, за които Хитлер много е настоявал, с което си е навлякъл гнева на фюрера.Между другото, знаеш ли какъв е бил девизът на този велик български цар по отношение на външната политика на страната ни? "Винаги с Германия, НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ!' Запомни го. Струва си да го помниш!

177

Филолог

преди 8 години

'Болгария не заграница' има съвсем друг смисъл, неграмотни ***! Няма нищо общо с никакви територии и никакви политики, а означава само, че сме родни, близки, свои! Също както, ако кажеш на прител: 'Чувствам се при теб като у дома си", не означава, че искаш да му задигнеш жилището!И тия селяни ако са политици, Господ да пази България от собствената й простотия!

176

Прост

преди 8 години

До прогресЗначи имаш идея за нещата и пишеш "турска империя" с малка буква, което казва много... Турската империя не съм я учил сигурно за това не знам как се пише.

fallback