Снимка: Булфото

Към настоящия момент към България няма оправено искане за военни действия спрямо "Ислямска държава”. Ние сме част от евроатлантическия пакт и ще се съобразим с нашите партньори, каза в предаването по bTV зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

„България е достатъчно малка на фона на тази геополитика, която се прави в момента. Но ние сме час от НАТО, ЕС. Ако се стигне до наше участие, това ще бъде дискутирано”, добави той.

По думите му борбата срещу тероризма дава нови насоки за компромиси между великите сили.

"Ние имаме своя национален суверенитет. Сега трябва да се концентрираме върху охраната на сигурността в страната, да обменяме информация с всички наши партньорски служби и съседи. Живеем във време, в което трябва да има безпрецедентно сътрудничество”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов коментира и скандалите в правосъдието.

Много са случаите, в които се злоупотребява с имената на премиерите на страната или на факторите, които са в управлението каза Цветанов по повод разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

"Този разговор повече го възприемам като някакво спекулативно поведение за това кой какво надмощие има или познанства с определени държавни представители от днешното управление, отколкото да е истина”, коментира Цветанов.

Не смятам, а и не вярвам, че Борисов би могъл да окаже натиск някой да бъде премахнат от системата, допълни още бившият МВР шеф. Според него целта на спекулацията е, че „всеки иска да запази позицията си”.

Цветанов подчерта, че когато са започнали делата срещу него, е прекратил всякаква комуникация с вече бившата шефка на СГС Владимира Янева, за да не се спекулира в публичното пространство, която се смяташе за негова семейна приятелка.

Нямам намерение да имам някаква комуникация с това семейство, защото виждам, че винаги може да бъде използвано в публичното пространство. А и нямам необходимост и потребност да го правя, категоричен беше Цветанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase