Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви в Шанхай, че България има редица предимства и китайските фирми могат да намерят добър пристан у нас.

Още по темата

"Предимствата на България пред повечето Балкански страни са членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри“, посочи Борисов при откриването на инвестиционния форум "Инвестирай в България. Разшири се в Европа".

Премиерът изтъкна като предимство и новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме.

В срещата с членовете на българското правителство, включени в делегацията на премиера Борисов в Китай, участваха над 100 местни компании, съобщиха от правителствената информационна служба.

В един такъв свят на предизвикателства народите, които търсят мира, дружбата, просперитета и развитието, в крайна сметка, ще бъдат победители, защото това създава блага за хората, а ние - и България, и Китай, сме си поставили такава цел, каза още българският премиер.

Борисов посочи, че развитието на инфраструктурата,  новите транспортни коридори, достъпът до Черно море и Дунав, добрият климат, който способства развитието на туризма и земеделието, са само част от многото предпоставки, позволяващи да се задълбочи сътрудничеството между двете държави.

Министър-председателят обърна внимание и на инициативата 16+1. "Тя дава възможност и България, и Сърбия, и  Република Македония, и  Румъния, и останалите държави да  участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, на инфраструктура, пристанища, за да може "Пътят на коприната" да следва своя естествен път", заяви още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че стокооборот от 1,8 млрд. долара е нищожно малко за потенциала, който имат двете държави и двете икономики.

Не сме изчерпали потенциала в сферата на машиностроенето, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, високите технологии, търговията, смята Дончев. Той акцентира върху стратегическото географско място на страната ни. Всяка компания чрез присъствието си в България получава пряк и неограничен достъп до огромен пазар, заяви вицепремиерът и отбеляза, че българското правителство прави всичко възможно да гарантира реда, мира и спокойствието не само на българските граждани, но и в региона.

България е мирно и спокойно място, с икономическа и политическа стабилност, с правителство, ориентирано към бизнеса, с министри, които можете да се срещнете , да разговаряте и да получите подкрепа, посочи още Дончев. Той отбеляза, че има готовност да се обявят концесии за редица ключови пристанища и летища в страната, което в контекста на географското положение и транспортните коридори представлява възможност за китайската страна.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се спря на дългогодишните традиции в сектор "Земеделие" у нас. Тя посочи, че над половината от територията на страната могат да бъдат отглеждани земеделски продукти и все още има територия, която може да бъде разработвана за определен тип култури.

В последните 5 години има успешни проекти, реализирани между Селскостопанска академия и китайски партньори, включително с предоставяне на лицензи за определени сортове череши и малини, коментира Танева. Тя отбеляза, че за последните три години стокообменът е нараснал над два пъти и причина за това са направените инвестиции, предаде БТА. За някои стоки, като например царевицата, износът от България за Китай е нараснал 50 пъти, а за вината - два пъти. Танева отбеляза също подготвяната процедура за износ на пресни череши.

Днес се очаква да бъде подписан договор за нов инвестиционен проект - за производство на олио в Бургас. Инвестицията е в размер на 7 млн. долара, срокът за изграждането е 2 години, и ще се открият 120 нови работни места. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase