Снимка: Булфото, ахрив
fallback

По повод ареста на Волен Сидеров бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че лидерът на "Атака" е трябвало да бъде задържан още в нощта на 23 октомври, когато атакува НАТФИЗ.

Той обясни, че е имало законови възможности това да стане още тогава. Цветанов каза, че той лично веднага би уведомил и шефа на парламента.

"Няма държава, която да е защитена от тероризма", обясни Цветанов пред bTV.  Той обаче посочи, че проблемът не е вече в бежанците, а в тези 2-3 поколения граждани, които са израснали в Европейския съюз, но не са възприели европейските ценности.

Според него основният проблем е в липсата на контрол върху тях. Цветанов каза още, че трябва да бъдем много активни в Съвета на министрите, както и за да се справим с възникналата ситуация, да разчитаме на нашите партньори.

Този въпрос Цветанов поставил още преди 6 месеца на форум във Виена. Бившият вътрешен министър посочи още, че по данни на Комисариата по бежанците само през октомври в Европа са влезли 218 хил. бежанци, като 210 хил. от тях през Гърция.

"В последните 12-15 месеца има промяна в законодателствота на много от европейските държави, за да може действително да отговори на това предизвикателство и тази потенциална заплаха, която има всеки ден за възможност за терористичен акт. Самият факт, че днес вече говорим за тези законодателни мерки – аз не смятам, че те биха могли да бъдат единственото решение", коментира Цветанов.

"И към настоящия момент има политики, които могат да бъдат направени и по специално въвеждането на евродак системата. Също така Дъблинският регламент и разбира се договорът от Прюм”, заяви още той.

"Това са политики, които бяха започнати шрез 2007 г., към днешен ден има държави, които не са се присъединили към изпълнението на тези си ангажименти”, уточни Цветанов.

"Аз мога да кажа, че когато започна "Арабската пролет" вие знаете какъв беше песимизмът на много европейски държави в това число и Франция, и Германия за "Фронтекс". Това е агенцията, която анализира и действително да противодейства на тези засилващи се бежански потоци. През 2011 г. се възприе, че трябва да се засили капацитетът и беше увеличен съставът, тогава се търсеше действително командироване на служители от съответните държави от ЕС , за да подпомогнат изпълняването на функционалните си задължения на агенция "Фронтекс" и имаше много екипи както в Гърция, така и на българо-турската граница”, каза още Цветан Цветанов.

"Не ме карайте да давам оценка на вътрешния министър Румяна Бъчварова", коментара още зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ. Той обясни, че тя се ползвала с подкрепата на партията и с неговата.

Бившият МВР шеф каза още, че не се е чувал с бившата шефка на СГС Владимира Янева от около 4 г. Не се интересувал, както от нея, така и от семейството й. Той прекъснал връзка от момента, когато започнали делата срещу него.

"Служителите на МВР са демотивирани от 2г. Защо не попитате къде са тези, които разбиха групата за отвличания "Наглите" и други организирани групи", каза Цветан Цветанов.

"Те не са вече в системата", добави той. Според него по времето, когато той бил начело на МВР служителите мили мотивирани. Цветанов поднесе и съболезнования на близките на Георги Цветанов, ключов свидетел по делото "Октопод", който загина при катастрофа в четвъртък, и го определи като доблестен
човек.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Волен-Президент

преди 8 години

Искaм дa ви попитaм нещо. Зaщо след кaто се окaзa,че Волен е aрестувaн непрaвомерно,не виждaм дa сте публикувaли нещо по въпросa? При другите негaтивни случaи,винaги зaпочвaхте с него. Дa рaзбирaм ли, че не ви е приятно или ви е нaредено дa не пишете положителни нещa зa Сидеров.

35

Ред арми

преди 8 години

Ти ли си за дума? Дето те осъдиха на две инстанции и протака третата за да може да се върнете на власт и да те оправдаят.

34

Джаилс

преди 8 години

Проблема Цецо са хора на властови позиции които не правят разлика между народа си и ислямистки чужденци, които са забравили откъде са тръгнали, които не разбират че фундамента на държавата са хората които я изграждат. Защото хората изграждат държави за своя полза а държавите не могат да създават хора. Държавата е струва далеч по-малко от етническата група хора които я създава и изгражда. И когато вкараш етнически чужди хора най-малкото ти разрушаваш и държавата подменяйки основите и.

fallback