Снимка: архив БТА

Президентът даде старт на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Опозицията обаче не очаква резултат. От средите на управляващите пък се надяват да бъдат обсъдени реалните проблеми пред националната сигурност на страната.

Президентът Росен Плевнелиев свика днес властта да заседава по темата: "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност".

В заседанието участват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Румяна Бъчварова, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС и лидерите на партиите в Народното събрание.

Очаква се по време на заседанието да бъдат представени доклади на директорите на Националната разузнавателна служба и на Служба "Военна информация", на вътрешния и външния министър.

"Не очаквам нищо особено", каза на влизане Миков. Той призова задочно президентът да изпълнява своите задължения и да свиква по-често съвета по национална сигурност.

Миков закъсня за заседанието, защото имал планирана отдавна среща с бившия италиански премиер Масимо Далема.

"Консултативният съвет по национална сигурност е закъснял, защото ние предложихме още преди време във връзка с вълната пришълци да се направи такъв съвет, но тогава президентът Плевнелиев отказа", коментира и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Според лидера на националистите било явно, че след посещението на президента в Букурещ "американците" са му казали, че трябва да свика такъв съвет, където да се изложат доклади за това колко е лоша Русия. И Сидеров заяви, че не очаква нищо от предстоящото заседание.

"Влизам на Съвета с очакване да си говорим за реалните проблеми пред националната сигурност, а не за хибридни войни и други измислени понятия", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него полицейските протести също са част от темата за националната сигурност.

Каракачанов обясни и че полицейското неподчинение е знак, че няма държавност.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че започва серия от срещи с партиите в парламента, на които ще обсъдят програмата з аразвитие на отбранителните способности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase