Снимка: БТА

Разговорът между Израел и САЩ е важен заради военното сътрудничество между двете страни и заради стъпките, които се готвят да предприемат по изпълнението на ядрената програма на Иран. Това каза специалният координатор на ООН Николай Младенов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR като коментар на срещата между министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и Барак Обама, провела се на 9 ноември.

Младенов, който е координатор за близкоизточния мирен процес, заяви, че посещението на Нетаняху е отдавна очаквано, тъй като то засяга няколко теми от изключително значение, не само за Израел и Палестина, но и за стабилността на региона като цяло.

По негови думи преговорите между Израел и Палестина са преустановени, а това е сериозна пречка по пътя към стабилизация на региона.

"Преди няколко седмици имахме среща във Виена между САЩ, ООН, Русия и ЕС, на която приехме обща стратегия относно пътя, по който трябва да вървим напред. Очакваме с нетърпение да видим резултатите от срещата във Вашингтон, която мина вчера", допълни Младенов.

От разговора стана ясно, че основните приоритети на ООН за справяне с кризата в Близкия Изток са три: възстановяване на доверието между Израел и Палестина; съдействие от страна на Египет и Йордания; резолюция на Съвета за сигурност.

Според Младенов регионът не е в безопасност от радикални религиозни влияния. По негови думи това може да започне от ивицата Газа, където ежедневно се появяват нови радикални салафитски групировки. Той подчерта, че в Йерусалим са светите места за три религии, което е предпоставка за религиозни противоречия.

"Всичко, което се случва в региона се дължи на тотално нарушение на доверието и на вярата между хората и техните управляващи във всички страни. Липсата на политическа перспектива отваря огромни пространства за терористични организации да се развихрят в този регион. Това се случи в Ирак, когато правителството на Нури ал Малики прие една политика на изолиране на голяма част на сунитското население. То беше поставено в неравноправно положение спрямо останалата част от страната. Подобен е случаят и в Сирия - липсата на политически процес за излизането на Асад от властта, за намирането на изход от сирийската криза, в продължение на години", обясни Младенов.

По темата за бежанците той беше категоричен, че България не трябва да пази границите си единствено със собствените си ресурси, тъй като географското разположение на страната ни е ключово за ЕС. Той призова за споделена отговорност и ясно разграничаване между хората, бягащи от конфликта и хората, водени от икономически мотиви.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase