МВР е "голямата нереформирана система" и проблемът тръгва оттам. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR заместник-председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев. 

"Като бивш военен не мога да разбера как хора с оръжие могат да стачкуват. Такова чудо въобще не трябва да се случва", каза депутатът за уличното недоволство на полицаите срещу орязването на придобивките им.

Относно ролята на синдикатите той се зачуди защо на въоръжени хора са нужни такива структури.

За разлика от МВР в Министерство на отбраната реформата отдавна е направена, убеден е Радев.

Думите му подкрепи и депутатът от БСП-Лява България и бивш министър на отбраната Ангел Найденов. Според него обаче реформата в МВР не трябва да се прави "чрез орязване на права и доходи”. Според Радев "реформа се прави като се влагат пари", а промените в двете министерства трябва да се извършат от двамата министри.

Той смята, че и в двете ведомства могат да се направят вътрешни реформи - да се намали администрацията, да се продадат част от имотите, но министърът на МО и МВР не "направиха тези неща".

И двамата депутати обаче смятат, че компенсациите за труда в МВР и МО не трябва да бъдат пипани, защото никой няма да иска да влезе в системата. 

Двамата коментираха и ремонта на "МиГ"-овете.

Заместник-председателят на комисията по отбрана се съгласи, че е най-добре самолетите да бъдат ремонтирани в Русия, но подчерта, че "ние вече сме в друг дипломатически блок” и е нормално да се обърнем към някой, които има опит. "По-добре е да бъдат ремонтирани в Полша, защото са по-добри в ремонта от нас. Досега ние сами си ги поддържахме", призна Радев.

Депутатът от БСП- Лява България Ангел Найденов заяви, че социалистите няма да подкрепят предложението за ремонта на летателните машини в Полша при гласуването в НС. Той подчерта, че политическите аргументи за това идват на последно място, като преди това са техническите и други, свързани с безопасността.

Той допълни, че има съмнение в гаранциите по ремонта с оглед на това, че той ще се прави в нелицензиран завод, без гаранция от основния конструктор и при съмнения относно резервните части.

По думите на Найденов при сделка за закупуване на нови самолети до пристигането им ще минат „минимум 3 години”.

Целият разговор може да видите и чуете във видеото на Bulgarian ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase