Снимка: Булфото

Централната избирателна комисия предлага членовете на СИК до получат по още един почивен ден за удължената си работа, свързана с предаването на изборните книжа, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК, цитиран от БТА.

Още по темата

Предложението е за платен почивен ден да се брои и 27 октомври, вторник. Причината за това е ада, които преживяват хората от секционните избирателни комисии, които чакат часове наред в зала "Арена Армеец", за да предадат бюлетините и книжата на ОИК.

Централната избирателна комисия предлага на членовете на ОИК и СИК да се осигури допълнително възнаграждение. Тези две предложения обаче трябва да минат на съгласуване и с други държавни институции, добави Томов.

ЦИК е готова да осигури сътрудници на Общинската избирателна комисия в София за по-бързо обработване на книжата, допълни Томов.

Ще търсим начин за облекчаване на процедурата по обработката на протоколите от изборите, но сме ограничени от законовата рамка и от тридневния срок, в който трябва да се обявят резултатите, каза още той.

Омбудсманът Мая Манолава пък апелира към ЦИК и ОИК да създадат хуманно и нормално отношение към представителите на СИК.

"Смятам за наложително ЦИК да подпомогне с допълнителни експерти работата на ОИК – София. До колкото разбрах ОИК е отказала помощ от ЦИК с експерти. Според мен това трябва да се промени. Трябват хора, които са обучени и са работили в изборите, с каквито разполага ЦИК да бъдат включени в процеса на приемане на протоколите и на всички изборни книжа и чували с бюлетини", заяви тя пред Фокус.

Според нея случващото се  в "Арена Армеец" граничи с нарушаване на основни човешки права на хората, които са ангажирани в изборния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase