Снимка: архив Булфото
fallback

Съюзът на артистите в България призова творците в България да организират протести под различни форми срещу Волен Сидеров и агресията му.

Повод за искането стана поредният скандал около националиста, който нахлу в НАТФИЗ и нападна студентите.

Oще по темата

"Обединени, да кажем: "Не на агресията", призоваха артистите, творческите съюзи, висшите училища, културните институти, медиите, дейците на културата и гражданите, цитирани от БТА.

По-рано шефът на съюза Христо Мутафчиев сезира главния прокурор Сотир Цацаров със сигнал срещу Сидеров.

"Обръщаме се към вас с призив всеки да намери своята форма на активно несъгласие и на цивилизовано действие, за да ни подкрепи в нашите искания", написаха от Съюза на артистите в отворено писмо. Те настояват за промяна на законите, които сега са безсилни "да спрат това безумие".

Сред исканията на артистите са и съдебната система и органите на реда да изпълняват своите задължения по защита на гражданите, а политическият елит да се разграничи от деянията на своя колега.

САБ призова и да се отнеме лицензът на телевизия "Алфа" и да се свали депутатският имунитет на Волен Сидеров и колегите му.

"Използвайки имунитета си, те агресивно публично нападнаха български студенти. По телевизия "Алфа", собственост на партия "Атака", се разпространява съобщение със снимка на наш млад колега с обещание за парична награда за разпознаването му", напомнят от съюза.

Артистите наричат поведението на Сидеров безпрецедентно и изразяват възмущението си от провокацията към младите хора в България. "Никой, който си позволява подобно поведение, не може да се крие зад "депутатския си имунитет", се казва още в писмото.

Творците настояват "институциите в България да вършат само това, за което са избрани - народните представители да приемат закони, като се ползват от имунитет само за правото си на мнение по приемането на закони, а не при хулигански прояви и провокации, МВР да преследва закононарушителите и да пази гражданите, СЕМ да отнеме лиценза на телевизия "Алфа" и да сезира прокуратурата за насаждане на омраза, да бъде свален депутатският имунитет на Волен Сидеров, Десислав Чуколов, Илиан Тодоров и останалите участници в скандала, и срещу тях да бъдат предприети съответни действия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

159

Анонимен

преди 8 години

Какви творци бе! Кви актьори имаме ние, бе?Какво сътворихме? Какво успяхме да изнесем на вън?НИЩО!За това от нашите "творци" не става нищо друго, освен клакьори на иззедниците ни.

158

Анонимен

преди 8 години

Не може в името на демокрацията да забраняват някаква телевизияАз лично не я гледамНе гледам и канали за ***Това не ми дава право да пиша някъде да ги забранят

157

Анонимен

преди 8 години

Много сляп народ, чак ми се реве.Въпросът е: кой има силата да изпраща над 300 души в неделя по нощите, за да се конфронтират с когото и да е било.Ако им беше заповядано да убият Сидеров, сигурно щяха и да го направят.Полицаите едвам спряха един човек, като той така и така успя да нанесе удар. 300 ще могат ли да спрат?!Ами ако утре на тези 300 души им бъде заповядано да се явят някъде въоражени?Днеска пред НАТФИЗ, утре Майдан. Замислете се малко!

fallback