Снимка: bTV
fallback

Слаб e интересът към машинното гласуване към този час. 50 секции в София предлагат тази възможност. Повечето гласоподаватели обаче предпочитат бюлетините.

Тази година машинното гласуване се отчита, за разлика от миналата година при евроизборите когато беше експериментално. В първите часове на днешния изборния ден обаче интересът към него е малък.

"Мисля, че това е за по-младите хора това машинно гласуване, възрастните все пак на години сме и малко трудничко ни се струва", каза за bTV Мария Манолова пред избирателната секция.

Машинно гласуване има в 50 секции в София. То е само за избор на общински съветници.

"Машинното гласуване като че ли създава психологическа бариера за гласуващия без значение от пол, възраст и социално положение, хората са леко респектирани от техниката", смята Анелия Райчева, член на СИК.

Анелия, която е член на изборната комисия е първият гласоподавател, престрашил се да избере машината пред хартиената бюлетина. И на машината, както и на хартиената бюлетина, от ляво са партиите, а от дясно кандидатите. При грешка, маркирате наново изборът си, като грешният автоматично се отмаркира. След като се потвърди вота, машината разпечатва хартиена бележка, която се пуска в бяла непрозрачна урна.

"На мен ми отне не повече от 30 секунди, не беше трудно, текста е ясно изписан на български, добре се виждат разделителни линии, всичко се вижда прекрасно", каза Анелия.

До 9 часа Анелия остана единственият гласоподавател предпочел машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

много тъпо

преди 8 години

Било само за общински съветници? Демек трябва да гласуваш машинно и след това да влезеш в килера са догласуване?Не знам кой *** го е измислил и си въобразява че ще има опашка за машинно гласуване???

fallback