Снимка: "Атака"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от вътрешния министър Румяна Бъчварова да уволни началника на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Борислав Муеров.

Още по темата

Причината за това са сблъсъците вчера на митинга на партията пред Министерския съвет, с който националистите закриха предизборната си кампания.

Още във вторник Сидеров обвини Муеров, че го е ударил, след като в продължение на 15 минути националистът води диалог с полицейския началник, като поиска униформеният да му се легитимира и го обвини, че е получил политическа поръчка да спре мероприятието.

В същото време в джоба на Сидеров се виждал предмет, който приличал на нож. Служителят на МВР поискал националистът да покаже какво носи, но той не се подчинил, съобщи пък bTV.

Заради спречкването днес от "Атака" изпратиха на Бъчварова писмо, с което настояват Муеров да бъде уволнен, както и да започнат незабавно следствени действия срещу него и колегите му, "които приложиха полицейско насилие срещу една парламентарно представена партия".

"На проведения от "Атака" митинг за закриване на предизборната кампания, ние народните представители от парламентарната група и десетки активисти на партията станахме жертва на брутално полицейско насилие.
Възрастни жени, инвалиди, младежи и девойки бяха блъскани грубо и удряни от частите на СДВР, командвани от комисар Борислав Муеров. Самият комисар Муеров удари по лицето председателя на парламентарната група на партия Атака Волен Сидеров и в продължение на два часа отказваше да се представи", обвиняват националистите.

Според тях Муеров и подчинените му са се държали арогантно и с обиди и удари са се опитвали да попречат на свободната изява на мнение.

"Народните представители Иван Димитров и Десислав Чуколов, както и кандидатът за кмет на Плевен Адриан Асенов бяха удряни и блъскани от униформени служители, за което имаме обилен видеоматериал. Имаме и видеозапис със свидетелството на Верка Ботева от Перник, участничка в митинга, която се движи с бастун и е била удряна и блъскана от униформени полицаи", пишат до Бъчварова от "Атака".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase