Снимка: БТА, архив
fallback

Според президента Росен Плевнелиев статуквото срещу референдума е много силно.

Той вече се оплака, че политиците, а и неправителствените организации не са активни и никой не обяснява достатъчно на избирателите за какво е референдумът, който ще се проведе заедно с местните избори в неделя.

Въпреки това държавният глава е убеден, че всяко допитване до народа е много важно.

Oще по темата
"Вече трета година се боря за него. Така или иначе референдум в неделя ще има и призовавам всички граждани да излязат и да гласуват", коментира той по Нова телевизия.
 
"25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила иска да избира управляващите. Референдумът е големият отсъстващ и то в 130-годишнита ни история. По важни въпроси трябва да се пита народът. Това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво”, каза още Плевнелиев.
 
"Не е достатъчно да има само европейски закони в една държава. Не е достатъчно и да се изкопират европейските институции. Примерът е България. Въпреки това, тези държави може да бъдат превзети от статуквото и да бъдат обслужвани от него. Големият двигател на демокрацията може да бъде само гражданското общество”, заяви още Плевнелиев.

Той призна, че е горд, че първият български президент, който ползва правото си да инициира референдум, независимо дали той ще е валиден или не.

Държавният глава смята, че управляващите винаги а променяли изборния процес в техен интерес, което поставя под известно съмнение честността на вота.

"Искам да дам всичко от себе си като държавен глава, за да се върне доверието на хората”, посочи той.
 
Попитан за кандидатите на местните избори, които са с многобройни присъди, Плевнелиев заяви, че тук идва въпросът за "чувството за морал и хигиена на политическите партии” и призова политиците да го покажат.
 
Що се отнася до войната между Прокопиев-Пеевски, Плевнелиев заяви, че не търси медиен конфорт.
 
„Свикнах с атаките срещу мен, не търся медиен комфорт. Гледам напред, гледам смислените неща”, заяви Плевнелиев.

Държавният глава засега отказа да коментира въпроса дали ще кандидатира за втори мандат.

"До края на мандата ми остава още една година. Това е много време. Нека минат местните избори. През 2016 г. аз като държавен глава ще декларирам ясно своите намерения дали ще се кандидатирам за втори мандат. Народът не очаква от политиците една година преди изборите да си правят тънки сметки. Той очаква от своя президент да работи за повече демокрация, за модернизирането на страната и правя точно това”, настоя той.

По думите му той като държавен глава виждам смисълът от това, което прави, за него България е важната и всички политици винаги трябва да могат да взимат най-добрите решения за страната.

"Докато съм президент тук коалиции няма да се правят, ще се правят по резиденции и партийни централи“, зарече се президентът.

Росен Плевнелиев обяви, че планира да свика КСНС, който ще е свързан с промените в геополитическата картина и от това ще се направят изводите и за мигрантската криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

seira

преди 8 години

"ДРУГАРЮ" ПЛЕВНЕЛИЕВ,НАРОДА, СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА НЕ ИЗБИРА "КОЙ ДА ГО УПРАВЛЯВА", А "ЧРЕЗ КОГО ДА УПРАВЛЯВА"!ВСИЧКИ П О М И Я Р И ОТ Т. НАР. "ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА", ПОСТОЯННО ТРЪБИТЕ ЗА "ДЕМОКРАЦИЯ", А НА ПРАКТИКА ПОДМЕНЯТЕ НЕЙНАТА СЪЩНОСТ!!!

51

койчо

преди 8 години

На референдума с едно голямо НЕ. Иначе с електронното гласуване ще се позволи още по голяма манипулация на вота!

50

Анонимен

преди 8 години

Стига прах в очите и *** изказвания. Лесно се харчи народна пара за глупав въпрос. Народа искаше въпросите: За мажоритарен вот ли сте и Да се намали ли парламента на половина.По-смешен държавен глава не сме имали, открито манипулиран от силните на деня с безброй гафове. Най-добре е да не се изказва въобще!

fallback